Жителите му го определят като Малката Швейцария на Родопите заради

...
Жителите му го определят като Малката Швейцария на Родопите заради
Коментари Харесай

Малката Швейцария на Родопите: Единственото село в България, от което не се изселва нито един човек

Жителите му го дефинират като " Малката Швейцария на Родопите " поради невероятната природа, която го заобикаля и положителните условия за живот. Бабяк не е типичното затънтено и пустеещо българско селце, а образец за подражателство. Затова локалните не желаят да го напущат. Напротив, те желаят там да живеят и да отглеждат децата си.  " Елате да видите! Даже в София нямат такава канализация и такава инфраструктура, като при нас! "  – не сдържа гордостта си Шемедин Бъсков, който е втори мандат кмет на селото, отстоящо на към 15 км от общинския център Белица.

Пред Биляна Славчева от БНР той споделя:

" Това е единственото село в Република България, от което не се изселва нито един човек. Селото ни е доста хубаво, направи се инфраструктурата, с помощта на общинския кмет. Къде го има това – да живееш сред Пирин, Рила и Родопите? Хората избират спокойствието и ни е на шанс, че сме родени в това китно селце. Просто няма по какъв начин да го опиша! "

Над 730 са жителите в Бабяк. Селото си има детска градина и даже нещо все по-рядко за дребните обитаеми места у нас – учебно заведение цялостно с възпитаници. А децата в Бабяк непрестанно се усилват:

" Детската ни градина сега се посещава от към 25 деца. Тя е смесена градина. Но леглата са едвам 14, не стигат. Групата ни е от 3 до 6-годишни. И децата я посещават до обяд, тъй като няма къде да спят. А в селото ни имаме към този момент 10-12 новородени. Затова сега аплайваме с план за нова градина и в случай че имаме шанс, ще се сдобием с такава. В нашето главно учебно заведение " Св.св. Кирил и Методий " се образоват към 100 деца. Някои от тях се извозват с рейс от прилежащите села " – споделя Шемедин Бъсков.

Част от жителите на Бабяк са сезонни служащи, които отпътуват на гурбет в чужбина през зимата, а пристигна ли топлото време, се завръщат назад в родното място. " Нашите хора са работливи, живеем си заедно, оказваме помощ си един на различен ", споделя Шемедин Бъсков. 

Преди две години в селото отваря порти дребен завод за 15-16 шивачки, който занапред ще се развива. " Искаме и селски туризъм да развиваме, както в прилежащото село Орцево, където имат къщи за посетители. Но хората ни се нуждаят от поддръжка на страната " – споделя кметът на Бабяк.

Определено туризмът може да се окаже " златна мина " за Бабяк. В непосредственост лежат останките от тракийски светилища, надгробна могила от късния интервал на желязната ера, както и феодален некропол. И още нещо любопитно – твърди се, че под връх Бабяшка чука има златни находища и че тук е било добивано злато преди 2500-3000 г. от племето беси.

Дали Бабяк няма да се трансформира в новия Клондайк? Едно е несъмнено – красивата природа и локалната кухня са значим коз за привличане на туристи. Както и съществуването на предприемчиви младежи, отворени към нови хрумвания. " Имаме младежи, които основават фамилии, само че имаме и ергени, които към момента не са се задомили и даже си мисля да им наложим ергенски налог, че да ги накараме фамилии да основат най-накрая! " – майтапи се кметът и прибавя:

" Вечер, когато е хубаво времето, ще видите какъв брой майки с колички има! А центъра ни сме го кръстили " Малката Швейцария в Родопите ". Защото подобен огромен и прекрасен център няма даже по градовете! Читалището и всичко е ситуирано на доста хубаво място, просто свети! ", заключва кметът Шемедин Бъсков.

Деца има от ден на ден и повече, потребност от детска градина също има, сподели за Българска телеграфна агенция общинският кмет Радослав Ревански. Той добави, че е родом от Бабяк, израснал е в селото и още той като дете е бил в тази детска градина, " в бараките “. В момента общината кандидатства по стратегия на Министерството на образованието и науката за създаване на нова детска градина, която да е и по европейски стандарти. 

" Село Бабяк е разрастващо се село, хората са там, задомяват се и най-хубавото е, че не напущат селото. И аз преди време, и други мои съселяни вървят по чужбина сезонно, работят, връщат се и влагат си парите в селото, каквото в действителност се прави в цялата община Белица и това от своя страна напълно естествено води до по-висока раждаемост и повече потребности. И аз като кмет и с кмета на селото сме си говорили постоянно, това е една наша упоритост, която в действителност да ни затвори този цикъл от изцяло реновиране на селото “, сподели кметът на Белица. 

Проектът на новата детска градина планува тя да е двуетажна, с задоволително пространства за децата, уточни още Ревански.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР