Жители от три Благоевградски села на протест срещу открит рудник

...
Жители от три Благоевградски села на протест срещу открит рудник
Коментари Харесай

Протест в Благоевградско срещу открит рудник за добив на барит


Жители от три Благоевградски села на митинг против открит рудник за рандеман на барит. Дейността още не е почнала, само че хората са обезпокоени, че това ще замърси въздуха и почвата.

Хората от Лешко, Габрово и Падеш се притесняват, че в бъдеще една такава активност ще замърси почвата, а от там и продукцията, която добиват. А прекосяването на тежки камиони ще се отрази на инфраструктурата.

„ Най-много ни тормози шума, гърмежите, прахта, отровата, която ще попадне в растенията, водата, след разтварянето на този детайл, растенията, гората, зеленината, всеки знае, че едно дърво диша с листата, прахолякът пада по листата и то не може да диша – изсъхва. Както не може дървото без корени, по този начин и ние не можем да живеем без гора и чист въздух в резултат на това замърсяване “, съобщи Зорка Сукалинска от с. Лешко.

„ Самосвалите се претрупват, тъй като, няма какво да се лъжем, че вложителят ще докара един огромен камион и ще го натовари естествената натовареност на ос. Те постоянно гледат да печелят и излизат постоянно с този мотив – ние плащаме налози, надали не, в случай че не са техните налози – тук няма да има живот в дребните обитаеми места “, означи Валери Качулски, кмет на с. Падеш.

Местните са подхванали дейности, с цел да не бъде направена кариера на това място.

„ Ние подписваме извънредно огромен брой възражения и ги адресираме към Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, общинска и регионална власт и ще следим от близко прозрачността на този развой “, заяви Ралица Каперска, с. Лешко.

Според вложителя капиталовото желание е остаряло и до скоро не е имало възражения.

„ Това е едно капиталово предложение, което може би е към този момент и 20 години. Стартирахме го преди 20 години. Първото изследване беше направено от едно държавно дружество, след това ние кандидатствахме и спечелихме. Поради някакви процедури се проточи до 20 години. Обикновено, където отидем и няма рудници или залежи, съвсем всички хора имат някакво терзание и то е обикновено, където има някакви кариери, залежи е малко по-малко терзанието, тъй като те са осведомени с тази материя “, разяснява вложителят Кирил Петров.

Инвеститорът сподели още, че е подготвен за публично разискване.

„ Ние не се боим, тъй като при нас всичко е транспарантно, всичко е минало през инстанциите. Аз мисля, че един от главните проблеми е неналичието на връзка, както освен с вложителя, само че и с институциите, обитаемоте места, с всички “, добави Кирил Петров.

Засега не е ясно по кое време желанието за рандеман на барит ще стане действителност. В момента тече процедура по приемане на позволение за рандеман на барит.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР