Жители от пострадалите от наводненията села Богдан, Каравелово и Слатина

...
Жители от пострадалите от наводненията села Богдан, Каравелово и Слатина
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 12.12.2022 г.

Жители от потърпевшите от наводненията села Богдан, Каравелово и Слатина излязоха на митинг през днешния ден. Те настояват, че не престават да живеят в непрекъснат боязън бедствието да не ги застигне още веднъж. Според хората институциите си трансферират отговорността между тях и към момента не е възобновена инфраструктурата и техните домове. След 7:00 ч. тази заран протестиращите блокираха за малко придвижването по Подбалканския път. Имат 17 съществени претенции, като най-належащо дефинират възобновяване на разрушените мостове. Нищо от това, което се даде обещание, не се извърши, споделят хората.

=====================================

25-годишен е авариралият край свиленградското с. Младиново рейс с екскурзианти, като през октомври, а преди този момент през април е минал механически обзор, заяви окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов тази заран. Две са главните версии на следствието за тежкия случай, при който почина 68-годишна жена от Бургас. Едната е за човешка немарливост, а другата - за ненадейно зародила техническа щета, разяснява още Иван Стоянов.

Няма риск за живота на потърпевшите 19 души при злополуката с рейс край свиленградското с. Младиново, съобщи тази заран здравният министър Асен Меджидиев. Той дойде в болничното заведение в Хасково, където са настанени най-тежко потърпевшите 9 души. 6 са в болничното заведение в Свиленград, измежду които и две деца, 4 са настанени в болничното заведение в Харманли. За нито един от тях не се е наложила оперативна интервенция или комплицирани медицински интервенции, посочи здравният министър.

===================================

Паднали дървета затиснаха три коли в Пампорово. Няма потърпевши хора откакто над района в събота против неделя се развихри мощна стихия, поради която имаше и отчасти спиране на електричеството в няколко обитаеми места, паднали камъни по пътните платна.

====================================

Еснафите почитат през днешния ден Свети Спиридон. В Пловдив шествие от празнично облечени занаятчии и жители ще потегли под съпровода на гайда и барабан към църквата „ Света Богородица “, където ще бъде отслужена тържествена литургия. Преди това в двора на Етнографския музей ще бъде заимствуван занаятчийският обред, честван още през Възраждането. След като се почерпят с осветеното Еснафско петохлебие и варено жито за здравето на всички живи и в памет на умрелите майстори, в Етнографския музей устабашията (най-старият и уважаван майстор) ще извика претендентите за майстори, ще държи напътствена тирада, ще ги препаше през рамо с червен пояс и ще им връчи новите свидетелства.

================================

Благотворителна акция в помощ на бежанци, настанени в лагери в България започва в рудоземското село Чепинци. Инициативата цели събирането на завивки - одеяла и юргани, топли зимни облекла и обувки и най-много хранителни артикули. Кампанията ще продължи до 23 декември, като даренията се събират в локалната джамия. Непосредствено преди идните празници, събраното ще бъде дарено на бежанските лагери в София, Харманли и Пъстрогор.

====================================

Изплащат стипендии на деца с изявени способности от община Панагюрище. Над 12 хиляди лв. отпуска локалната администрация за стимулиране на сполучливи младежи. От през днешния ден до 16 декември 166 даровити деца ще получат еднократно финансово подкрепяне. Средствата се получават в постройката на Центъра за поддръжка за личностно развиване – Панагюрище до 17:30 часа.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР