Жители от Нова Загора излизат на пореден протест срещу миризмите,

...
Жители от Нова Загора излизат на пореден протест срещу миризмите,
Коментари Харесай

Протест в Нова Загора срещу инсталация за биогаз заради обгазяване

Жители от Нова Загора излизат на следващ митинг против миризмите, разнасящи се из целия град. Според тях те идват от апаратура за биогаз на компания " Енерджи 2 " ООД - част от групата " ГРАДУС ". Оттам неведнъж са отричали да са повода, заяви Off News.

Според уредниците от Инициативния комитет " Нова Загора желае да диша " миризмите се разнасят из целия град всеки ден от шест години насам.

Протестът ще се организира през днешния ден от 16:15 часа пред постройката на РИОСВ-Стара Загора.

" Отиваме да протестираме пред Регионална инспекция за опазване на околната среда, тъй като това е институцията, която на районно равнище дава отговор за околната среда и нейните фактори. Миризмите са нощно време, тъкмо тогава Регионална инспекция за опазване на околната среда не си подвигат зеления телефон, а инспекциите идват след няколко дни и констатациите са, че няма миризми. Думата на жителите против тази на Регионална инспекция за опазване на околната среда ", съобщи пред OFFNews Кремена Петрова, основател на митинга и общински консултант в Нова Загора от Демократична България.

Според нея екоинспекцията не се оправя с казуса. " Напоследък има наглостта да дава отговор на жителите, че сигналите им са подправени ", сподели още тя.

В инсталацията за биогаз се доставят скотски боклуци от всички предприятия за пилета на компания " Градус ", от фермата за норки и от кравефермите в региона, които доставят кравешка тор и урина. От тези боклуци се създава метан, а посредством когенерация се създава електрическа и топлоенергия. Ел. силата се изкупува на най-високи преференциални цени в България - към 420 - 450 лева на MWh, акцентира Петрова.

" Организирали сме митинги през 2017, 2018, 2019 година, а от три седмици протестираме пред общината всеки ден - жители посрещат и изпращат чиновниците с вярата, че някой ще обърне внимание на популацията, което страда от шест години ", добави Петрова.

Исканията на протестиращите са Регионална инспекция за опазване на околната среда да направи действия пред Министерство на околната среда и водите, с цел да бъде построен непрекъснат пункт за мониторинг в Нова Загора.

От инициативния комитет споделиха, че има голям брой изпратени сигнали и тъжби до Регионална ревизия по околна среда и водите, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, импортирана е и петиция в Европейската комисия.

На митинга се окачват към 100-150 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР