Жители на Велинград са недоволни от намеренията в района да

...
Жители на Велинград са недоволни от намеренията в района да
Коментари Харесай

Велинград отново скочи против проекта за добив на волфрам

Жители на Велинград са недоволни от желанията в региона да се реализира план за рандеман на волфрам. Местните не желаят и мина " Грънчарица " да бъде концесионирана, заяви БНР.

Притесненията на хора идват от това, че реализирането на плана за рандеман на волфрам може да се отрази отрицателно на туризма и балнеолечението в града.

 Волфрамовата концесия край Велинград би трябвало да се реализира, уверена Петкова
Волфрамовата концесия край Велинград би трябвало да се реализира, уверена Петкова

При наложително съблюдаване на екозаконодателството

Днес във Велинград ще се организира открита среща с минисътъра на околната среда и водите Нено Димов по въпросите, притесняващи жителите на Велинград. Срещата е инициирана от кмета на града Костадин Коев.

Според ръководителя на Общинския съвет на Велинград Бельо Мандраджиев градът би трябвало да се развива като туристически и спа център, а не го миньорски град. По думите му срещу добива на волфрам е събрана подписка с над 12 хиляди подписа на локални поданици. Подписката била връчена на виновните институции. Мандраджиев добави, че за казуса във Велинград ще бъдат сезирани както националните, по този начин и европейските институции, с цел да може да се потърси поддръжка на всички равнища, а Велинград да продължава да се развива като туристическа дестинация.

 Гражданско непокорство поради мина за волфрам готвят велинградчани
Гражданско непокорство поради мина за волфрам готвят велинградчани

Ако мината проработи, ще блокират пътища

Според изпълнителния шеф на компанията вложител Георги Налджиев планът за рандеман на волфрам няма да пречи на туризма в града. По думите му този проблем съществувал от 2003 година. Налджиев добави, че терзанията на обществото във Велинград са неоснователни. Добивът щял да бъде напълно под земята. Подземната площадка щяла да се разгръща на не повече от 180 дка. В добива нямало нищо застрашително, увери шефът на компанията, инвестираща в плана, и добави, че на терена били направени проучвания, чиито резултати показвали, че радиоактивността на материала е доста под допустимите правила.

Налджиев изрече обаче и терзание от това, че членове на компанията не били поканени на днешната среща с министър Димов. " Ние, като страна, не сме поканени. Това ми подухва мисълта, че там ще се изиграе едно интензивно мероприятие зад тила на концесионера, с което да бъде показано каква вярна позиция би трябвало да бъде взета по време на експертния съвет ", добави Налджиев пред БНР.

На срещата през днешния ден се чака да участват жители, синдикати, неправителствени организации и представители на браншови организации, свързани с туризма в града. Предвидено е на срещата да участва и ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ще посети село Кръстава, с цел да изслуша терзанията на локалните от плана за рандеман на волфрам.

 Велинградчани скочиха против мина за волфрам
Велинградчани скочиха против мина за волфрам

Страхуват се за здравето си и туризма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР