Жители на варненското село Константиново излязоха на протест заради съмнителна

...
Жители на варненското село Константиново излязоха на протест заради съмнителна
Коментари Харесай

Жители на варненско село излязоха на протест заради съмнителна сделка със земя

Жители на варненското село Константиново излязоха на митинг поради съмнителна договорка със земя, благосъстоятелност на локалното учебно заведение. 19 декара обработваема земя е била продадена на безценица поради остарели отговорности на учебното настоятелство.

Преди повече от век земята е била дарена на ОУ " Свети Климент Охридски " в село Константиново от локални поданици. През октомври предходната година обаче близо 20 декара са били продадени от учебното настоятелство за нереално ниската сума от 3500 лв.. Продажбата на земята разгневи жителите на селото и те желаеха пояснение от локалната власт за скандалната договорка.

От учебното настоятелство настояват, че през 2005 година то е било записано по Данък добавена стойност и е трябвало да подава всеки месец декларация към Национална агенция за приходите. Оттогава до момента обаче това не било правено, а по закон санкцията за всяка неподадена декларация е от 500 до 10 хиляди лв..

" Сметнете ги 5 години отминалост, 50 месеца ги сметнете, по 10 000 лв. жестоко е сметката, в случай че би трябвало да се начислят всички отговорности в Национална агенция за приходите за неподаване на декларация ", съобщи Марияна Полихронова, кмет на село Константиново.

Училищното настоятелство не можело да покрие отговорностите си и решило да разгласи остарялото сдружение във банкрут и да учреди ново. Затова се наложило да продадат част от земята, с цел да си покрият разноските за юристи и пререгистрация, настояват от настоятелството.

" 19 156 квадратни метра се продават за 3500 лв.. Това го смятах някъде към 129 лв. идва на декар. Колко коства един декар в село Константиново?- Около 4000 лв. е минималната цена ", добави Марин Урумов, гражданин на селото.

Недоумение у хората буди и методът, по който са се подписали членовете на настоятелството. Събрали ги една вечер на центъра на селото, обяснили им, че се постанова да продадат тази земя и че тя била доста ниско качество.

" Някакво бунище, някакъв дол, нещо, което никой за нищо на света няма да го купи. Признавам си всички казахме добре, щом индивидът ни дава пари да си покрием отговорностите ", добави Стоянка Ялъмова, член на учебното настоятелство.

И по този начин на крайник и на мрачно документите са подписани. В един и същи ден се учредява новото учебно настоятелство и се продава земята. А купувачът решил на благосклонност да даде на настоятелството още 6500 лв., с цел да покрие разноските по пререгистрацията.

" Ние по този начин се разбрахме първоначално. Разходите, които ще последват за закриването на остарялото съдружие и формиране на новото ги поема той. Разходите по юристи ги заплаща той ", разяснява Стелияна Куртева, ръководител на учебното настоятелство.

Хората от село Константиново желаят земята още веднъж да бъде изплатена и са подали сигнал до Регионалното ръководство по образованието във Варна и до Икономическа полиция.



Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР