Жители на Цветния квартал във Варна се събраха на протест

...
Жители на Цветния квартал във Варна се събраха на протест
Коментари Харесай

Варненци настояват за изграждане на път вместо кооперация в Цветния квартал

Жители на Цветния квартал във Варна се събраха на митинг против превръщането на един от дребното останали незастроени имоти в следващата жилищна постройка. Имотът е частен и въпреки в последните години да се употребява като нерегламентиран паркинг, притежателите очевидно не са се отказали от желанието си да застроят терена.

Варна

Проблемите с парцела, прилежащ на кооперацията на улица „ Роза “ номер 21 не престават към този момент няколко десетилетия. В отчуждения, а по-късно върнат на притежателите имот, още през 1994 година е планувано двуетажно строителство.


Пепа Гочева: По принцип Цветния квартал се води за положително място за живеене, само че съвсем не останаха празни пространства. Зелени площи никакви, децата си съм ги отгледала не на зеленина сигурно, а из градежите.
През 2011 година притежателите получават позволение за градеж. Живеещите наоколо излезли на митинг, като вярвали че гласът на болшинството ще бъде чут. Тогава към момента една част от имота била общинска благосъстоятелност. През 2014 година обаче Община Варна продава своите елементи от парцела за сумата от 14 600 лв., без Данък добавена стойност. На 5 юни 2019 година със заповед на основния проектант на община Варна се позволява изработването на нов подборен организационен проект. Това води до нова вълна на неодобрение.
Георги Николов, ръководител на Инициативен комитет “Роза ”: Тук сега са наши съграждани от прилежащите кооперации, които са директно заинтригувани тук да няма градеж, да няма запрашаване, а да има зеленина и място за игра на децата им. Искаме да има облагородяване, а не още 20 жилището и 20 коли.  Новият бул. във Варна пострада от мощната стихия Новият бул. във Варна пострада от мощната стихия
Първата по-тежка стихия след откриването на новоизградения бул. "Васил Левски " във Варна му нанесе съществени вреди. В новото оборудване са вложени...

Във възражението си против изработването на нов обстоен организационен проект, от Инициативен комитет “Роза ” настояват, че отстоянията сред постройките са понижени под допустимия най-малко - тук-там те са единствено 5 метра и половина. Липсват контракти за прекачване на собствеността и въобще предлагането за изменение опонира на признатия Общ организационен проект на Варна, с който към този момент е открита потребността от ландшафтна интервенция в съответния регион. Според основния проектант на Варна Виктор Бузев обаче новият подбробен организационен проект е нужен.
Виктор Бузев, основен проектант на Община Варна: Това в действителност е част от процедурата, в която да кажем какво желаеме да има там. Казах ви, все още там има застроянване от 94. с цел да се промени това нещо, Подробен устройствен план е безусловно нужен.
Главният проектант посъветва инициативния комитет сами да потърсят експертно мнение, което да противостои на строителните апетити на притежателите.
Виктор Бузев, основен проектант на Община Варна: Обосновано да потвърди нуждата от какъвто и да е обект..дали етажен паркинг, дали озеленяване, детска площадка, какво ли не, като се създадат калкулации за интензивността на застрояване в квартала, реализирани все още и да потвърди, че няма място за повече здания. А към този момент дали ще се стигне до отчуждаване на парцела за обществени мероприятия, или обезщетяването с различен равносилен парцел на притежателите, това към този момент ще реши общинския съвет като глас на народа в Общината.
Протестиращите упорстват още Община Варна да построи плануванаъа в кадастралния проект второстепенна улица в границите на прилежащ парцел. Според инициативния комитет тя ще е основна за квартала.
Пепа Гочева: На улица синчец в случай че би трябвало да отиде пожарна или кола за спешна помощ, би трябвало да обиколи целия квартал. Това е единствения път, откъдето може да мине кола за спешна помощ или пожарна.
Подаденото заявление за предугаждане на средства от бюджета за създаване на тази улица е било прегледано от непрекъснатата комисия за Благоустройство и комунални действия още на 22 януари тази година. Засега обаче без резултат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР