Жители на столичния район Нови Искър дни наред живеят без

...
Жители на столичния район Нови Искър дни наред живеят без
Коментари Харесай

Без канализация: Как семейства от Нови Искър се справят с отпадните води?

Жители на столичния регион " Нови Искър " дни наред живеят без канализация. Това ни алармираха пострадалите фамилии, които настояват че заплащат солени сметки, с цел да им се извозват отпадните води от септичните ями. А повода за неуместната обстановката е, че преди години връзката с канализацията е прекратена поради събарянето на локалната текстилна фабрика. От роба до в този момент – част от домовете в региона нямат достъп до тръбата.

На улица " Юрий Гагарин " общо 16 фамилии са най-засегнати от това, че нямат директна връзка с канализационната мрежа. И макар че са клиенти на ВиК-дружеството, те заплащат приблизително към 100 до 120 лева на месец, с цел да се чистят септичните ями.

" Не смеем да се изкъпем, не смеем да се изперем, тъй като ще напълним шахтата. Въпреки че прииждат някакви води, които в действителност те пълнят шахтата, а не потреблението, която ние вършим. Плащам до 50 до 60 лева за 4 кубика примерно ", описа в " Денят стартира " Гери Георгиева.

Цистерната идва да чисти всеки месец по 9 пъти. Като от три месеца общината поема 2 цистерни, другите се заплащат от жителите.

Зам.-кметът на " Нови Искър " Златко Златков изясни, че казусът е разследване на разрушение на фабрика.

" Това е разследване на приватизацията. Добра и неприятна приватизация. Това, което сме създали ние още през 2019 година, изпратили сме стимулирано предложение за подробно-устройствен проект и изменение план-регулацията застрояване. Този план е минал на процедурата по допускане и в този момент сега е за координиране към енергийния систематичен оператор и " Софийска вода ", изясни Златко Златков.

Той добави, че с цел да може да тръгне процедурата, би трябвало да се дадат мненията от енергийния оператор и от " Софийска вода ", да мине второто оповестяване и публично разискване. Златков беше безапелационен, че от районната администрация е направено каквото би трябвало. Изрази подозрение, че това може да се случи до края на тази година.

Какво споделиха още от жителите на региона - вижте във видеото.

Репортер: Кристиян Гаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР