Жители на старозагорските села Маджерито и Загоре подадоха нови сигнали

...
Жители на старозагорските села Маджерито и Загоре подадоха нови сигнали
Коментари Харесай

Нови сигнали за избягали норки в Старозагорско

Жители на старозагорските села Маджерито и Загоре подадоха нови сигнали за избягали норки от единствената плантация за отглеждане в България. Те живеят наоколо до развъдника.
Още по темата
Местните се оплакаха пред, че норките атакуват и унищожават техните дребни домашни животни.  " Преди два дни се срещнах с една норка очи в очи. Тя се скри в двора ми. Вече няколко години не мога да завъдя кокошки, защото постоянно имам проблеми с норките ", сподели жителка на село Загоре.

В момента във фермата се отглеждат 25 000 норки, всички те са женски и са бременни.

" Гледам ги от дребни кокошките и тъкмо като станат огромни, норките ми ги изяждат. Това ме тормози ", съобщи жителката Станка Бонева.

Според шефа на фермата за норки Силвия Йорданова има човешка интервенция, с цел да избягат норки. Тя изясни, че фермата е оградена с доста здрава ограда, вкопана надолу в земята.

" Няма доказателства, че са открити наши норки на открито. Многократно сме били проверявани. Моите подозрения са, че има на човешка интервенция, тъй като ежедневно ревизираме от вътрешната страна и извън оградата. В последните няколко седмици на мен персонално са ми донесени други две диви животни, които са от семейство и могат да причинят вреди в селските дворове ", сподели Йорданова.

" При мен персонално от фермата идваха да ги хващат норките ", съобщи Веселина Янева, която е от село Загоре.

Йорданова не пожела да каже какъв брой норки има във фермата. Тя добави, че проектите има да продължат производството им. По думите ѝ към 25 000 норки са били бременни през април, а в този момент са родили.

Норките в България се отглеждат, с цел да бъдат умъртвявани, а кожите им да бъдат употребявани за изработката на облекла и аксесоари.

Преди към две седмици Върховният административен съд (ВАС) реши да спре предварителното осъществяване на заповед, забраняваща развъждането и вноса на американски норки в България. Тя беше издадена през май от някогашния министър на околната среда и водите с претекстовете, че този скотски тип е непознат и рисков за българската природа, оповестиха от гражданската организация " Невидими животни ".

От там напомнят, че тъжба против заповедта подаде единствената плантация за норки у нас, обвързвана със семейство Ангелови, притежателите на птицекланици " Градус ". Административният съд (АС) в София-град отхвърля жалбата на частника, само че съдиите от Върховен административен съд анулираха решението на сътрудниците си. Върховен административен съд дефинира също по този начин да бъде спряно предварителното осъществяване на заповедта, до момента в който се преглежда жалбата от фермата за норки.

" С това решение висшите съдии осъждат още хиляди норки на гибел в газови камери във фермата за кожи до Стара Загора. Практиката демонстрира, че сходни каузи се проточват с години. През това време фермата за кожи ще продължи да действа безпроблемно - да развъжда и убива животните, с цел да ги дере за техните кожи ", изяснява Стефан Димитров от гражданската организация " Невидими животни " за, която през април разгласява шокиращи фрагменти от фермата, направени със скрита камера, и провокира интереса на обществото.

Определението на съдиите от Върховен административен съд не преглежда причините на Министерството на околната среда, нито публичния интерес. Съдиите употребяват доводите на притежателите на фермата за норки, като обосновават решението си само с финансовите вреди, които компанията би понесла от възбраната.

" Това решение на Върховен административен съд е скандално. Върховните съдии в прав текст споделят, че бизнес ползите на притежателите на фермата за норки са по-важни от публичния интерес, и то без да дават никакво обективно съпоставяне сред двете. Тоест облагата на частника е по-важна от опазването на природата и здравето на хората ", споделя Димитров.

На 8 април тази година в народен ефир бяха излъчени фрагменти от фермата за норки. Те отразяваха нечовешките условия, в които се отглеждат животните. На тях се виждат норки, които се самонараняват, виждат се високи равнища на стрес, трупове в клетките и даже канибализъм. Вижда се също огромен брой животни, които са избягали от клетките си и свободно обикалят във фермата. От години има сигнали за избягали норки в природата и селата към фермата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР