Жители на созополското село Атия протестираха срещу изграждане на център

...
Жители на созополското село Атия протестираха срещу изграждане на център
Коментари Харесай

В Атия протестираха срещу строежа на депо за опасни отпадъци

Жители на созополското село Атия стачкуваха против създаване на център за разделно събиране и запазване на рискови битови боклуци. Теренът е на към 300 метра до селото. Сформиран е предприемчив комитет против осъществяването на плана.

Созопол

Центърът за краткотрайно предпазване на рискови битови боклуци ще обслужва пет общини, измежду които и Созопол. Опасенията на локалните хора е, че това няма да е краткотрайно, а непрекъснато, и то на място, което е единствено на метри от къщите в селото.
Стоян Шопов: Какво е туй хранилище за токсични боклуци?!Евтим Зафиров: Хората почнаха да купуват места тук, те ще изпъдят всички хора отсам. Това е един занаят за нас.
Според кмета на Атия, хората са подведени и им е предадена погрешна информация.
Ренета Стоева - кмет на с. Атия: Тук става дума за екологосъобразен план, ние желаеме да събираме всичките тези неща по разграничен и екологичен път, да не се замърсява природата.
Контролът върху съхранението е на екоинспекцията в Бургас. От там споделиха, че рисковите битови боклуци като лакове, бои, лепила, домашен препарати и химикали, както и електронно съоръжение ще бъдат събирани от профилирани коли. Те ще се съхраняват в специфични контейнери най-вече една година.
Инж. Тонка Атанасова - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: Говорим за една краткотрайна площадка, която се построява по българо-швейцарска стратегия и е за краткотрайно предпазване на боклуци от бита.
Отпадъците ще се складират в центъра, след което ще се транспортират към други оператори, които да ги да преработват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР