Жители на Силистра внесоха жалба в Областната администрация от името

...
Жители на Силистра внесоха жалба в Областната администрация от името
Коментари Харесай

Силистренци протестират срещу музикалния тормоз от румънски остров

Жители на Силистра внесоха тъжба в Областната администрация от името на близо 300 свои съграждани по отношение на шума, приближаващ от насрещен румънски остров.

От няколко дни силистренци се оплакват от мощен денонощен звук. Причината за това е петдневен годишен музикален фестивал, който се организира на острова. 

В жалбата си до регионалния шеф недоволните желаят подпомагане за „ прекъсване на издевателството “. Те чакат локалната и държавната власт да проведат нужните диалози с румънската страна и казусът да бъде решен до идващото издания на фестивала.

„ За нас не е редно събитие от подобен мащаб да не бъде съобразено с жителите на нашия град. За румънците е задоволително, тъй като най-близките техни обитаеми места са на разстояние от 6-7 километра от острова. В Силистра обаче кварталите, ситуирани край реката, са на няколко стотин метра. Шумът е доста мощен и не стопира съвсем през цялото денонощие “, сподели за Българска телеграфна агенция един от вносителите на жалбата.

Миналата седмица регионалният шеф Минчо Йорданов изпрати публично писмо с информация и причини до вицепремиера Мария Габриел, а кметът на община Силистра доктор Юлиян Найденов – до румънските управляващи, в област Констанца. От тях бе поискано подпомагане за понижаване на децибелите в късните нощни часове, с цел да има успокоение за жителите. С казуса бяха ангажирани почетният консул на Румъния инж. Стефан Райчев, както и националният представител Стоян Георгиев.

Днес пред публицисти Минчо Йорданов съобщи че е изискал от профилирана компания да замери шума в 8 точки от града. Очаква се анализът на резултатите, с цел да станат ясни параметрите на казуса. 

Фестивалът би трябвало да приключи на следващия ден. Той се организира годишно от десетина години. И в предходните му издания имаше митинги на жители, само че те не дадоха резултат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР