Жители на Силистра се оплакват от силен денонощен шум, идващ

...
Жители на Силистра се оплакват от силен денонощен шум, идващ
Коментари Харесай

Жители на Силистра се оплакват от денонощен шум заради фестивал на съседен румънски остров

Жители на Силистра се оплакват от мощен денонощен звук, приближаващ от румънски остров в река Дунав. Причината за това е петдневен годишен музикален фестивал, който се организира на острова. Тази година в проявата ще вземат участие над 50 диджеи от северната ни съседка.

Събитието бе намерено публично през вчерашния ден, само че мощната музика тормози силистренци към този момент няколко дни. Живеещите в квартали, близки до реката, споделят, че шумът е толкоз мощен, че е провокира безпокойствие и стрес у част от хората. Някои от тях са почнали да страдат от бодърствуване, главоболие и отмалялост. Други са принудени да напущат домовете си, тъй като не могат да устоят на шума.

Проблемът се повтаря в средата на август към този момент няколко години. През 2021 година учителят Иван Занов изпрати сигнали до Министерството на външните работи, Община Силистра, Областната администрация и Окръжната прокуратура, само че съответен отговор не последва. Въпреки това Занов счита, че при положително предпочитание на институциите от двете страни на реката, решение може да се откри. Той е безапелационен, че не е редно поради заниманието на шепа хора на острова да страда целият град.

Тази година жители на Силистра приготвиха тъжба до регионалния шеф Минчо Йорданов. Те желаят подпомагане от него за „ прекъсване на издевателството “, а в документа са се подписали повече от 100 недоволни силистренци.

Йорданов разяснява , че търси способи за решение на казуса още преди началото на фестивала.

„ Уведомили сме вицепремиера на Република България Мария Габриел за събитието, което се организира на острова. Помолихме я да ни окаже подпомагане и да изиска от румънските управляващи да преценяват силата на звука. Искаме най-малко в късните часове на денонощието музиката да бъде спирана или намалявана, с цел да могат хората да си почиват. Потърсихме подпомагане и от инженер Стефан Райчев, почетен консул на прилежащата ни страна, който пое ангажимент да се свърже с посланика на Република Румъния в София. Информирали сме и Стоян Георгиев, който беше ръководител на групата за другарство сред България и Румъния в Народното събрание и който също се ангажира с казуса “, сподели Минчо Йорданов.

Писмо до своя сътрудник в румънския град Констанца е изпратил и кметът на Община Силистра доктор Юлиян Найденов. В него той написа, че „ тази музика основава съществени неудобства на жителите на града. Чува се даже в крайните квартали. В тази връзка в администрацията на Община Силистра са регистрирани огромен брой сигнали и тъжби от жители. Те оповестяват, че мощният звук пречи на съня им през нощта и на работата им денем “.

Кметът напомня, че съгласно българското законодателство мощен звук след 22:00 ч.  е неразрешен и моли своя сътрудник да осведоми румънски управляващи за породеното стеснение на жителите на Силистра.

Въпреки дейностите на институциите, решение на казуса към този момент няма и силистренци ще би трябвало да изтърпят шума до вторник, когато се чака фестивалът да приключи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР