Жители на района на Белащица, Гълъбово и околните селища като

...
Жители на района на Белащица, Гълъбово и околните селища като
Коментари Харесай

Жителите на Белащица дариха Швейцарско посолство с чували с прах от близката кариера

Жители на региона на Белащица, Гълъбово и близките селища като специфичен подарък на посланика на конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Мюриел Берсе Коен чували с прахуляк, който се стеле над обитаемоте места в Западните Родопи поради активността на швейцарската компания " Холсим ".

Тя е концесионер на находището за скални материали " Белащица " и съгласно организацията " Екогласност " и жителите на региона прави тежки нарушавания и добива естествени благосъстояния отвън границите на концесията.

В края на декември предходната година поданици на селищата наоколо до кариерата на „ Холсим ” България - Гълъбово, Белащица, Марково, Брестник, Куклен, Цар Калоян, и ПК " Екогласност " имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я срещнаха с вредите, които швейцарската компания нанася на района - запрашаване, липса на наложителното по наставления оросяване на терена, доста нарастване на респираторните болести, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа отвън координатите на позволената концесия. Посланичката даде обещание да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да спомага в разговора по разрешаването им.

Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е трансформирало, с изключение на призананието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „ Холсим ” добива материали отвън позволените граници, което излиза наяве от наказателно разпореждане на министъра на енергетиката от 21.05.2019 и наложена глоба от 50 000 лева

" Тъй като госпожа посланичката не откри време да пристигна да прегледа на място Западните Родопи и да се полюбува на резултата от активността на швейцарската компания „ Холсим ” на място, взехме решение да й донесем специфичен подарък, това което локалните хора получават постоянно като резултат от работата на кариерата до Белащица - прахуляк! ”, съобщи Емил Георгиев от " Екогласност ".

На чувалите бяха сложени надписи на британски език „ Произведено от швейцарска компания в България ”. Подаръкът беше съпроводен от директория, в която са събрани всички писма, които протестиращите са изпратили до институциите до в този момент - Прокуратурата, Национална агенция за приходите, ДАНС, министерствата на енергетиката и околната среда и водите.

„ Няма да се изморим, към този момент 3 години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в региона на Белащица. Ще продължим тръгнахме от Родопите, стигнахме до София, ще отидем и в Брюксел! ” безапелационен беше Емил Георгиев. Той даде обещание, че ще изискат среща и с министър-председателя Бойко Борисов.

Тъй като никой от посолството не излезе да одобри подаръка, чувалите с прахуляк бяха оставени пред вратата на постройката, а досието със сигналите - в пощенската кутия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР