Жители на пострадалото от наводнението Каравелово са готови да подадат

...
Жители на пострадалото от наводнението Каравелово са готови да подадат
Коментари Харесай

375 лева помощ не стигат! Жителите на наводненото Каравелово...

Жители на потърпевшото от наводнението Каравелово са подготвени да подадат правосъдни искове за компенсации от страната. Близо два месеца след бедствието те към момента не могат да влязат и да заживеят още веднъж в домовете си. Признателни са, че са получили доста и скъпа от помощ от доброволци, от дарения под формата на храна, вода, завивки. Но единствената парична помощ от страната е за обществено подкрепяне в размер на 375 лв..

С поданици на Каравелово към този момент са се срещнали юристи, подготвени да им спомагат да изискат обезщетение от страната. Ако бъдат заведени искове, те ще бъдат ориентирани към Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, стана ясно след заседание, в което са взели участие юристи и десетки поданици на Каравелово.

Има причина за това злополучие, то се случи освен поради дъжда, разяснява 58-годишният Нешо Нанков. Бях на събранието и е доста евентуално да желая да заведа подобен иск. Какво прави страната за нас, нищо. 375 лв. и това е. Очаквам да получа  обезщетение за тези вреди, виждате какво е - къщата остана на тухла, в нея няма нищо - всичко отиде в тинята.

Да не сме си го предизвикали сами това злополучие.

Според мен Министерство на  земеделието и горите би трябвало да си поеме отговорността. Сечта, пътищата в гората, това е повода. Няма от кое място да е. Вярно е, че валя доста дъжд, само че и повече дъжд е валял, напомня той.

Нешо към момента не е подписал пълномощие на юрист, който да го съставлява, само че получил уверението, че няма да заплаща за правосъдното дело. Единственото, което съм подписал до момента, е списък на имуществото, което водата ми отнесе, изяснява той.

Всички са наранени от това наводняване, освен ние, чиито домове са отнесени или унищожени, добавя Нешо. Детската градина е на цялото село, културният дом би трябвало на цялото село, мостът над реката е нужен на цялото село. А тях ги няма. Сега грундирам, шпакловам, оцветявам. Добре че го мога, тъй като другояче би трябвало да се заплаща и на занаятчия. Едва ли ще мога да прибера фамилията тази зима тук, не е допустимо, показва той празната къща.

Мариела Рачева, фризьорка, която живее в Карлово, също обмисля вид да заведе правосъден иск за обезщетение  при наводнението. Къщата на родителите  <210> не става за живеене и тя ги е прибрала в дома си в Карлово.

Първият етаж е до тавана с кал, вторият - до половината.

Дворове няма, огради няма, двете коли са наши, в този момент са на платформата, отиват за скрап. Оранжериите ги няма. Каквото имаше в работилницата на татко ми с всички принадлежности, е удавено. Три циркуляра ги виждахме в калта, само че не можехме да ги изтеглим, изяснява тя.

Ще изчакам още малко и ще видя, в случай че няма никаква помощ и в идващите дни, ще подам. Аз няма по какъв начин да  възстановя къщата. В продължение на две години върших ремонт, с цел да бъде комфортно на родителите ми - нова кухня, баня, строителни материали, всичко отпътува. Майка ми е теглила заеми, с цел да може да ги изплати, тя продължава да работи, макар че е пенсионерка. Много пари сме вложили - баня, тоалетна, кухня.

Мариела добавя, че се е срещала с юристи и в случай че реши да заведе иск, то е, с цел да се откри виновникът за бедствието. Далеч съм от мисълта, че е отговорна тукашната, локалната власт. Нямам никакви искания към тези хора, които в този момент са в локалната власт, както и към тези  преди тях.

Не мога да кажа коя е повода за наводнението, размишлява тя. Но то се вижда - големите пътища в планината. Тези горски пътища са направени по този начин, че при пороен дъжд напряко са се изсипали от горе на долу с огромна мощ. Къщата ми е на високо, а водата пристигна напряко от планината. Сестрата ми е била в долу, в приземния етаж. Вода като море и големи дървета  захлупили къщата до втория етаж. Сестра ми съумяла да излезе през едно прозорче откъм гърба и изплувала. Татко не е могъл да я откри - излиза извън и вижда море. Как да я откри. Просто се беше побъркал, тя е с ТЕЛК, споделя преживения смут Мариела.

И да осъдя страната, аз какво ще печеля,

разсъждава Семко Нанков, някогашен водач на рейс, неотдавна пенсионер. Не  желае да си спомня деня на наводнението. Оттогава с жена му живеят на квартира в Сопот. Синът, снахата и двете им деца - на друго място. Пожарникар и водолаз изнесли трудноподвижната му жена с лодка. Пожарникарят върви напред с едно въже и ние след него във водата до сухото, споделя Семко. Първоначално водата беше малко. После потегли на всички места и паднаха дувари, навеси, всичко. Дърветата, които водата довлече от планината, направеха работата, вижте какъв брой са огромни - 2-3 метра необятен корен, 15-20 метра дърво. Всичко отиде. Я виж детската градина, която е до нас - там скоро няма да влязат деца.

Сечта, горските пътища са причина за това злополучие. Държавата и да я осъдя, аз няма да спечеля. Но най-малко да помогне, че с тези заплати и с тези пенсии не може да си възстановим домовете и да има естествен живот, споделя Нанков.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР