Жители на пловдивското село Първенец протестират срещу изграждане на кариера

...
Жители на пловдивското село Първенец протестират срещу изграждане на кариера
Коментари Харесай

Жители на Първенец протестират срещу кариера за инертни материали

Жители на пловдивското село Първенец стачкуват против създаване на кариера за рандеман на инертни материали край обитаемото място. Хората са срещу, защото на територията на находището има частни терени с обработваема земя, обезпокоени са и за следствията върху здравето им. Според вложителя всички законови условия са спазени и активността му няма да навреди на екологичното равновесие в региона.

Разрешение за изследване на обекта е издадено на компанията още през 2011 година. Сега бъдещият вложител кандидатства в Министерството на енергетиката за концесия за рандеман на пясък и трошляк за интервал от 35 години. Жителите на Първенец обаче са срещу кариерата.
Димитър Воденичаров – предс. на Инициативния комитет против създаване на кариерата: Тази околност е обработваема, има обработваеми земи, по-голямата част са обработваеми, лозя, овощни градини, черешови насаждения.Илия Матев: Имаме места долу. Там, където желаят да копаят баластра, нито ги е купил, нито нищо. Отишъл, нямаме достъп до земята, заградил ни е земята и ние отидохме при него да се разберем, за ни отгради.
Собственикът на компанията твърди, че е оградил единствено своята земя, защото там хората изхвърляли отпадъци. Територията на бъдещата кариера включва общински и частни терени, както и земя, която е на вложителя.

Тодор Воденичаров - вложител: На това находище обсега е 210 декара, от които почти стотина декара са мои, за още 30 декара имам предложение да ми я продадат хората, само че аз не желая да я взимам на този стадий, до момента в който не подпиша контракта с страната за концесията.
Голяма част от притежателите обаче не желаят да продават парцелите си.

Величка Ташева: Даже и да желаят, ние няма да си го дадем. Защото сме го основали, с цел да го работим.Петрана Воденичарова: Не, не желаем, това е наше завещание от нашите предци, ние желаеме да обработваме земята, виждате, че поставяме извънреден труд.Тодор Воденичаров - вложител: Като не са съгласни да ми ги продадат, няма да ги копаме, страната го взема решение този въпрос, като в случай че не желаят да ги продадат, могат да я дадат чартърен, за което ще печелят от тази цялата работа.
Според вложителя кариерата ще разкрие нови работни места. Жителите на Първенец обаче са обезпокоени от намаляване на подпочвените води, запрашаване на региона и здравословни проблеми.

Ренета Плевнелиева- кмет на село Първенец, община Родопи: В последно време се ускоряват болесттите, най-вече децата са със астми, виждаме от експертните решения на ТЕЛК. Наистина имам опасения.Димитър Воденичаров – предс. на Инициативния комитет против създаване на кариерата: Имам стратегия агроекологична, която се споделя надзор на почвената ерозия, която е петгодишна стратегия с контракт и в случай че я има тази кариера аз ще заплащам неустойки обратно.
Според бъдещия вложител добива на пясък не води до запрашаване няма да има проблем и с подпочвените води, защото ще се копае над равнището им.

Тодор Воденичаров - вложител: Прах няма да се подвига, няма да минават коли през селото, аз няма да разреша да мине една кола през селото. Има обходни пътища и от кое място ще пристигна този прахуляк.
От компанията оповестиха, че сами са поискали правене на Оценка за влияние на околната среда. Представили са отчет с ограничения за понижаване на негативното влияние от активността на кариерата, който е прегледан от инспекцията по околна среда.

Инж. Владимир Илиев- гл. Експерт „ Оценка на въздействието върху околната среда “- РИОСВ- Пловдив: Докладът е утвърден с показаните в него ограничения, отчетът е координиран с РЗИ и с Басейнова дирекция, те също са показали позитивни мнения.
През февруари идната година в Първенец следва публично разискване за бъдещата кариера. След това ще стане ясно дали концесията ще бъде подписана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР