Жители на петричкото село Михнево се обявиха против предложение училището

...
Жители на петричкото село Михнево се обявиха против предложение училището
Коментари Харесай

В петричко село протестират против затварянето на местното училище

Жители на петричкото село Михнево се оповестиха срещу предложение учебното заведение в обитаемото място да бъде затворено, заяви bTV.

Ако то бъде закрито, децата ще би трябвало да посещават образователното заведение в близко село. В Михнево живеят към 1000 души.

Училището е издигнато през 1908 година с доброволния труд на локалните. През 1913 година бива опожарено, а по-късно още веднъж е възобновено.

Директорът на Дирекция обучение към Община Петрич Нина Попова изясни, че главната причина да се изиска закриването на учебното заведение е намаляването на броя на децата.

" През образователната 2015-16 година учениците в ОУ " Екзарх Йосиф " са били 70. След това те последователно понижават. За идната 2020-21 година се чака 37 възпитаници да прекрачат прага на заведението ", разяснява тя.

Местните са на мнение, че в учебното заведение работят положителни педагози, които работят сполучливо с техните деца. По думите им доказателство за това са триумфите на Националното външно оценяване.

Според тях няма по какъв начин нормативната база да е една и съща за обитаеми места със 100 хиляди души и за място с 1000. Месните разясняват, че огромна част от родителите се занимават със земеделие и тяхната работа е обвързвана от рано заран до късно вечер - т.е пренасяне на техните деца ще усложни обстановката.

Те считат, че в случай че се закрие учебното заведение, това ще значи да се остави селото на доизживяване и последователното му обезлюдяване.

Кметът на Михнево изясни, че се търсят разновидности за опазване на учебното заведение. От Комисията към Общинския съвет акцентират, че решение за закриване на учебното заведение към момента не е взето. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР