Жители на пернишки села се събраха на мирен протест пред

...
Жители на пернишки села се събраха на мирен протест пред
Коментари Харесай

Близо десет пъти по-скъпо: В Пернишко излязоха на протест срещу повишението на такса смет

Жители на пернишки села се събраха на кротичък митинг пред постройката на Съдебната палата в Перник. Те стачкуваха против решението на локалния Общински съвет за голословното съгласно тях нарастване на такса боклук за селата в общината и в гр. Батановци.

През декември предходната година Общинският съвет реши да бъде увеличена такса боклук в пернишките села от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на парцелите. Налогът за жителите на гр. Батановци ще се образува върху 19,5 промила.

„ Преди покачването всеки гражданин на пернишките села е плащал средногодишно по 14 лева такса боклук, в този момент е 116 лева “, сподели уредникът на митинга Валерия Методиева пред Българска телеграфна агенция. По думите ѝ в общинския център налогът се е запазил по 32 лева на човек.

Жители на с. Студена се оплакаха, че би трябвало да заплащат по 210 лева годишно, при изискване, че въобще не идва сметопочистваща техника. „ По доста улици в село Рударци сметопочистваща машина не влиза и обстановката няма да се промени в околните години “, сподели кметът на селото Богдан Богданов. Кметът на с. Кладница Васил Мирчев уточни, че поради високопланинския темперамент на обитаемото място сметта през зимата съвсем не се извозва.

Според заместник-кмета Стефан Кръстев нарастването дори е закъсняло. По думите му поради огромната разлика в данъчната оценка на парцелите в града и по селата, живущите в Перник заплащат такса, чиято сума неведнъж надвишава тази в останалите обитаеми места в общината.

Така, до момента притежател на парцел с къща от 100 кв. м и двор 1000 кв. м в едно от огромните села в Пернишко е плащал 20,46 лева Годишно. Според Кръстев нарастването е към 5-6 стотинки дневно. Той уточни, таксите не са обновени от 2016 година „ Ако през годините политическите лица, които са и измежду уредниците на митингите, бяха сложили тези въпроси, нямаше да стигне до сегашната обстановка “, съобщи Кръстев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР