Жители на Павликени и няколко съседни села протестираха срещу изграждането

...
Жители на Павликени и няколко съседни села протестираха срещу изграждането
Коментари Харесай

Павликени протестира срещу завод за изгаряне на отпадъци

Жители на Павликени и няколко прилежащи села стачкуваха против построяването на цех за базалтови нишки и изгаряне на боклуци, който би трябвало да бъде издигнат в покрайнините на село Върбовка, съобщи Българска национална телевизия

Вчера в общината се организира публично разискване, на което участваха и представители на компанията – вложител, само че поради условието за зелен документ, доста от хората не бяха позволени да участват и зададат въпросите си.

Проектът планува заводът да се построи на по-малко от два километра от село Върбовка. В него ще се създава каменна вата, а силата ще се обезпечава от модифицирано гориво от изгарянето на над 1100 тона битови боклуци дневно.

Именно това предизвика напрежение у хората, които живеят в района. Затова те се събраха на митинг пред постройката на община Павликени.

" Има огромна заплаха в района ни да има значително замърсяване с фини прахови частици от изгарянето на въпросните боклуци, което не е дребен проблем, най-малко съгласно мен. Малкият град, спокойствието, са една от аргументите да съм тук, а с това нещо, надали не ще се превърнем в София ", изясни един от протестиращите.

От компанията – вложител обявиха, че бъдещият цех по никакъв метод няма да заплашва околната среда.

" Проектът е напълно европейски, вътре инсталациите са напълно австрийски и немски, надлежно е утвърден като " зелен " и е безусловно затворен цикъл. В общи линии това е един затворен екологичен план Спестяването е към 450 хиляди въглеродни излъчвания на година при действието на този план ", съобщи Тодор Тодоров – представител на фирмата-изпълнител.

Инвестицията е за 450 млн. евро, заводът би трябвало да обезпечи сред 400 и 600 работни места, а упованията на компанията са построяването му да стартира през лятото.

Хората обаче са безапелационни, че планът е екологична бомба и няма да позволен реализирането му. Очаква се мнение да даде и министърът на околната среда и водите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР