Жители на Омуртаг блокираха днес по обяд главния път София

...
Жители на Омуртаг блокираха днес по обяд главния път София
Коментари Харесай

Жители на Омуртаг блокираха пътя София – Варна с искане за разрешаване на водната криза в града

Жители на Омуртаг блокираха през днешния ден по обяд основния път София – Варна с искане за разрешаване на водната рецесия в града, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това се случва откакто омуртагчани живеят в условия на непрекъснат воден режим, който през последните четири месеца е фрапантен, само че не получават интервенция на държавно равнище – по този начин обоснова пред медиите митинга Магдалена Славова от гражданското обединяване „ Вода за Омуртаг “.

Както Българска телеграфна агенция заяви през вчерашния ден, обединяването инициира митинг в центъра на града, на който жителите на общинския център показаха предпочитание за разрешаване на дългогодишния воден проблем. И през днешния ден те упорстват за незабавно и цялостно финансиране от Министерство на регионалното развитие за замяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на Омуртаг. Както и за оповестяване на публични поръчки от страната, а не от общината. От обединяването желаят още цялостен широкоспектърен разбор (включително най-малко 30 години назад) от страната на водоснабдяването на общината, след което - правене на тактика, на държавно равнище, за обезпечаване на функционален, дълготраен и резистентен спомагателен водоизточник за Омуртаг. Друго искане е за пряк контролен надзор от страната на усвояването на средствата и извършващия се се сега план и бъдещи такива за реставрация на вътрешната водопроводна мрежа и други планове, свързани с водоснабдяването на Омуртаг.

За Българска телеграфна агенция кметът на общината Ешреф Ешрефов сподели, че не е на митинга, тъй като е отвън града, само че другояче би бил с хората. Той добави, че не е бил авансово осведомен за организирането му. По думите му преваляванията от последната седмица са нараснали минимално дебита на водоизточника в сливенското село Кипилово. Това обаче не е задоволително, с цел да бъде омекотен водният режим в града. Вода по чешмите си омуртагчани имат два пъти седмично.

Както Българска телеграфна агенция заяви, в Омуртаг от началото на ноември до 13-ти този месец бе оповестено бедствено състояние поради безводието. Проблемът с водата за Омуртаг е дълготраен. Причините за него са мощно амортизираната вътрешна водопреносна мрежа и намалелият дебит във водоизточника край сливенското село Кипилово.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР