Жители на община Благоевград събраха подписка за запазване на археологическите

...
Жители на община Благоевград събраха подписка за запазване на археологическите
Коментари Харесай

Жители на Благоевград събраха подписка за защита на археологически находки

Жители на община Благоевград с ъбраха подписка з а опазване на археологическите разкопки в региона на благоевградското село Покровник . От там минава трасето на автомагистрала Струма. В този сектор на автомагистралата е открит цялостен град от 4 век. Археолози от Българска академия на науките се натъкнаха на черква, здания, тухларна и канализация, която минава през целия град.

" Археологическите находки са  извънредно скъпи и би трябвало да бъдат съхранени за бъдещите генерации . Градът е тракийски, непокътнати са баня от 4 век, тухларна, здания. .. Оградата на църквата е пет декара, канализацията е от 4 век и минава през целия град , който е 54 декара. Археолози от БАН работят две години там ", разяснява Лазар Андреев, ръководител на Инициативния комитет, събрал близо 700 подписа на хора, които упорстват трасето на автомагистрала " Струма " да се измести, с цел да се запази античният град.

Според Андреев, институциите от две години бездействат и отхвърлят да защитят този скъп обект.

" Вече има издадено позволение за автомагистралата. На този обект сега се правят разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите ”, разяснява Ивета Колева от АПИ пред.

Трасето на автомагистралата е несъмнено доста от дълго време. Това дали да се запазят на място тези полезности или да бъдат преместени е въпрос към Министерството на културата. На този стадий е късно да се трансформира трасето на пътя ”, безапелационна бе Колева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР