Жители на Нигер се подготвят за възможна инвазия от страни

...
Жители на Нигер се подготвят за възможна инвазия от страни
Коментари Харесай

В Нигер набират доброволци за защита на новата власт

Жители на Нигер се приготвят за допустима инвазия от страни в района , три седмици откакто бунтовни бойци смъкнаха демократично определения президент на нацията, предава " Асошиейтед Прес ".

Жителите на столицата Ниамей приканват за всеобщо набиране на доброволци в помощ на армията в лицето на възходящата опасност от западноафриканския районен блок ECOWAS, който споделя, че ще употребява военна мощ, в случай че хунтата не възвърне власта на сваленият президент Мохамед Базум. ECOWAS задейства " сили в подготвеност " за възобновяване на реда в Нигер, откакто хунтата подцени крайния период за възобновяване и освобождение на Базум.

Инициативата, ръководена от група локални поданици в Ниамей , има за цел да набере десетки хиляди доброволци от цялата страна, които да се бият, да оказват помощ с медицински грижи и да обезпечават техническа и инженерна логистика измежду други функционалности, ако хунтата се нуждае от помощ, сподели Амсару Бако, един от създателите, пред Асошиейтед прес във вторник.

" Трябва да сме подготвени, когато това се случи ", сподели той. Кампанията за набиране ще стартира в събота в Ниамей, както и в градове, където силите за навлизане могат да влязат, като да вземем за пример покрай границите с Нигерия и Бенин - две страни, които обявиха, че ще вземат участие в намеса. Всеки над 18 години може да се записва, като описът ще бъде предаден на хунтата, сподели Бако. Хунтата не взе участие, само че е осведомена с самодейността, сподели той.
 Страните от Западна Африка търсят решение на рецесията в Нигер
Страните от Западна Африка търсят решение на рецесията в Нигер

Хунтата анулира редица военни съглашения с Франция

Регионалното напрежение се задълбочава , защото опълчването сред Нигер и ECOWAS не демонстрира признаци на неутрализиране, макар сигналите от двете страни, че са отворени за спокойно разрешаване на рецесията. Миналата седмица хунтата съобщи, че е отворена за разговор с ECOWAS, откакто отхвърли многочислените старания на блока за договаряния, само че малко по-късно упрекна Базум в " държавна измяна " и отзова своя дипломат от прилежащия Кот д`Ивоар.

Очаква се началниците на защитата на ECOWAS да се срещнат тази седмица , за първи път, откогато блокът разгласи разполагането на силите " в подготвеност ". Не е ясно по кое време и дали силите ще нахлуят, само че евентуално ще включват няколко хиляди бойци и ще имат опустошителни последствия, споделят специалисти по спорове.

" Военна интервенция без забележим край рискува да провокира районна война с пагубни последствия за обширния Сахел, който към този момент е малтретиран от неустановеност, разселване и беднотия ", сподели Мукахид Дурмаз, старши анализатор във Verisk Maplecroft, световна компания за разузнаване на риска.

Министерството на защитата на Нигер заяви, че 17 негови бойци са били убити при засада във вторник в югозападен район, граничещ с Буркина Фасо.
 Западноафриканските страни слагат войските си в бойна подготвеност
Западноафриканските страни слагат войските си в бойна подготвеност

Готви се военна интервенция в Нигер за възобновяване на конституционния ред

Атаките в Нигер понижават от 2021 година, само че сигурността остава главен проблем, изключително на югозапад покрай границата със прилежащо Мали.

От малийска страна напускането на френските войски предходната година остави вакуум в сигурността, в който се разшириха групите, свързани с Ислямска страна и Ал Кайда.

Отряд от армията на Нигер беше атакуван от засада до община Тороди, се споделя в изказване на министерството на защитата. Той добави, че повече от 100 " терористи " са обезвредени.

" Бързата реакция на бойците и въздушно-земният отговор на мястото на престрелката разрешиха да се оправим с съперника ", се споделя в изказването.
 Лидерът на Мали: Путин прикани за връщане към конституционния ред в Нигер
Лидерът на Мали: Путин прикани за връщане към конституционния ред в Нигер

Двамата са провели телефонен диалог на тематика обстановката в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР