Жители на населените места около с. Ракитница в Стара Загора

...
Жители на населените места около с. Ракитница в Стара Загора
Коментари Харесай

Жители на Стара Загора на протест срещу изграждането на инсинератор за отпадъци

Жители на обитаемоте места към с. Ракитница в Стара Загора се събират на митинг до кметството в селото в утрешния ден, на 28 юни. Хората са твърдо срещу предстоящото решение на Общински съвет да даде зелена светлина на капиталов интерес за построяването на инсинератор за боклуци посредством пиролиза. Мнозинството от ГЕРБ и гравитиращи към тях общински съветници се чака да гласоподава в интерес на противоречивия план. През годините митинги осуетяваха сходни проекти в Павликени, Монтана, Девня и София.

Жителите на Стара Загора и селата Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец се притесняват, че при процеса пиролиза, който ще се внедри, ще бъдат употребявани пластмаса, гуми и други битови боклуци, които отделят изключително рисковите канцерогенни диоксини и фурани , които се натрупват в почвата и храните.

Капацитетът на плануваното оборудване е огромен съвсем колкото размера на боклука, който се генерира в София . Община Стара Загора не основава сходно количество боклуци, което дава основателни терзания на жителите, че ще бъде осъществяван импорт от други места и даже евентуално чужбина.
 Пореден митинг против градежа на цех за горене на отпадък в Павликени
Пореден митинг против градежа на цех за горене на отпадък в Павликени

Общината поддържа локалните хора, решението обаче е в ръцете на Министерство на околната среда и водите

Любомира Райкова, която е магистър еколог съобщи пред, че терзанията на хората са няколко: с изключение на екологични, само че и поради това, че в редица фабрики по света са се случвали тежки повреди. Диоксините и фураните, които се отделят от един подобен цех се натрупват в почвата и оттова в растенията и в човешкия организъм. Това не е безобидна технология, която може по този начин с лекост да бъде построена наоколо до обитаемоте места, посочи Райкова.

Любомира Райкова посочи, че не е говорила с вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов по тематиката, само че е отворена за преписка с всеки един човек. Министърът на околната среда и водите ще има какво да каже, когато решението бъде гласувано, само че сега не е. Ние настояваме общинският съвет да отхвърли или да отдръпна вносителят точката си за започване на процедура по Оценка на въздействието върху околната среда. Тогава е допустимо министърът на околната среда и водите да се намеси или да не се намеси, разяснява Райкова.

Тя е оптимист по тази причина, че има късмет общинските съветници от Стара Загора да не одобряват предлагането за процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на инсинератор за боклуци посредством " пиролиза " в село Ракитница.

Протестиращите са безапелационни, че ще създадат всичко допустимо, с цел да не позволен построяването на инсинератор наоколо до домовете си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР