Жители на Ловешкото село Йоглав се оплакват, че питейната вода

...
Жители на Ловешкото село Йоглав се оплакват, че питейната вода
Коментари Харесай

Прокуратурата и ДАНС разследват замърсяването на водата в село Йоглав

Жители на Ловешкото село Йоглав се оплакват, че питейната вода е нечиста и не е годна за пиянство от години, а напоследък става все по-опасна за здравето им. Хората от село изпратиха до " Хоризонт " клип, на който се вижда по какъв начин цистерна излива течни боклуци в нивите им. те настояват, че замърсяването идва от близка птицеферма. 

Според хората в Йоглав, казусът идва от птицекланицата на Николай Василев. Кметът на селото Ирена Георгиева сподели въпросният регион:
Всичко се хвърля в тези ниви и е безусловно нелегално, тъй като арендаторите, които ги обработват, не знаят какво им се случва в нивите. Вечер като има лек вятър, цялата миризма влиза в селото. Точно тук са и нашите водоснабдителни уреди. Има канали, които са направени покрай фермите, само че те преливат.

След подадения сигнал, още през лятото на предходната година от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Плевен са направили инспекция. Радослав Илиев изясни: 
Специфичната миризма, разпространяваща се във въздуха, беше единствено в рамките на предприятието. Не установихме и изпускане на течен торов отпад отвън обектите на предприятието, както и в околните водни обекти.
Ватумира Найденова  е специалист по опазването на водите:
Няма издадено позволение за преливане на отпадъчни води от този обект във воден обект. Не се установи нерегламентирано изпускане на отпадъчни артикули в аграрни земи. Видимо оборудванията за предпазване на отпадъчни артикули бяха в положително положение и се употребяват по предопределение. Има друга институция - " Растителна отбрана " в структурата на ОДБХ, която е виновна за внасянето на подобен вид торове в аграрни земи.
Оказа се обаче, че и при осъществената от тях инспекция, нарушавания не са открити. Преди десетина дни поданици на селото ни изпратиха видеоклип, от който ясно се вижда по какъв начин от цистерна се изхвърлят течни отпадъчни артикули в земеделските земи. Освен това, кооператори се оплакаха, че въпросният Николай Василев пръска без тяхно единодушие земите им с течна тор. Той обаче има подаден контракт единствено с един от арендаторите. Що се отнася до видеоклипа, доктор Гечев от Областната дирекция по сигурност на храните в Ловеч уточни: 
Това не е редно, само че по принцип моите пълномощия са вътре в самата плантация и не мога да кажа тъкмо това къде е мястото и методът, по който е осъществена тази активност.
Експертът в отдел " Растителна отбрана " Светослав Стефанов също сподели, че това, което е видял на видеоклипа, не е редно: 
Ние приказваме за наторяване. Това го виждам за първи път. Това, което узнавам е, че е осъществено наторяване при други аграрни производители. Ние ще правим инспекция да забележим дали са вписани тези количества в дневниците по растителна отбрана. Как да установя дали има нарушавания, откакто този клип го виждам сега. Първо не знам къде е. Второ неналичията не се излизат по този начин. Това е нарушаване.
Ватумира Найденова от Инспекцията по околната среда и водите в Плевен добави: 
Начинът, по който наподобява това, просто е без коментар. По-скоро граничи с закононарушение.
Колегата й Радослав Илиев е на същото мнение: Това в действителност, което се вижда от клипа, не може да се класифицира като регламентирано отнасяне.
Собственикът на птицекланицата, която съгласно хората в село Йоглав замърсява околната среда, Николай Василев изясни: В момента си вършим пречиствателна станция, с цел да нямаме главоболия, а това, че приключване няма на никое място в нивите, само че го одобрявам единствено и единствено да ви е комфортно на вас да кажете, че има нарушаване на закона. Аз ви споделям - приключване в нивите няма. Ако миризмата е замърсяване - да. Много замърсяваме с миризма. Знаете ли какъв брой е производството на месец за експорт? Милиони. Ти си публицист, който се бори с този, който работи, а не който краде. Исках да направя нещо като хората. Аз хвърлих 300 000 лв., с цел да стана пишман. Не може човек да работи и да не бърка. 
След многото подадени сигнали от страна на кмета на село Йоглав Ирена Георгиева до разнообразни институции, следствие по случая към този момент вършат Прокуратурата и ДАНС. От Регионалната ревизия по околната среда и водите в Плевен дадоха обещание нова инспекция.
Директорът на регионалната дирекция по сигурност на храните в Ловеч Росен Федерчев също даде обещание: Ние ще създадем повторни инспекции, с цел да можем да уточним истината.
Ако и този път казусът със замърсяването в Ловешкото село Йоглав не бъде решен, то тогава хората сигурно ще имат съображение да питат къде са институциите, къде е властта?
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР