Жители на Кюстендил се събраха на пореден протест пред сградата

...
Жители на Кюстендил се събраха на пореден протест пред сградата
Коментари Харесай

Бунтът срещу данъците в Кюстендил продължава

Жители на Кюстендил се събраха на следващ митинг пред постройката на общината, до момента в който течеше сесията на Общинския съвет. Поводът е фрапантно увеличените размери на локалните налози и такси.

Те бяха вдигнати в края на предходната година. Така за 2023 година налог здания скочи от 1.4 на 2.5 промила, налог " добито имущество " - от 2 на 2.5 промила, а " налог МПС " с 47% приблизително за другите класове коли.

Такса боклук също беше фрапантно увеличена от 1.4 на 3.5 промила за живеещите в града и на 9.5 промила за селата, където сметосъбиращите машини минават един път в месеца, а от време на време и по-рядко.

Така от края на предходната година кюстендилци от време на време стачкуват още преди съветниците да гласоподават новите, по-високи локални налози, само че без триумф.

Преди началото на днешното съвещание, общински съветници, които не поддържаха предлагането на кмета Петър Паунов за повдигането на локалните налози, се срещнаха с протестиращите. Те им обясниха, че на този стадий решението на Общинския съвет не може да бъде прегласувано и ще остане годно за 2023 година

Недоволните обявиха, че ще призоват да не се заплащат налозите и таксите за тази година, а единствено тези за колите, с цел да могат хората да ги употребяват.

Представители на протестиращите бяха позволени до съвещанието на Общинския съвет, само че там бяха призовани да изчакат края му, с цел да бъде отговорено на въпросите им.

На въпросите на участниците в митинга към този момент е отговорено по време на проведена от общината полемика през предходната седмица, сподели кметът на града Петър Паунов. Той добави, че те са наясно, че за тази година няма законов вид налозите и таксите да бъдат изменени.

Паунов заяви, че през днешния ден е бил погасен облигационният заем на община Кюстендил, като това е станало с приходите от продажбата на едноименния общински хотел.

През 2011 година общината изтегли заем в размер на 6.5 милиона евро за построяването на здравен център за долекуване. Той беше изработен, само че по този начин и не бе пуснат в употреба, откакто не бе дставено нужното здравно съоръжение и не бяха образувани медицински екипи. Парк-хотел " Кюстендил ", който беше част от здравния център и бе продаден от общината преди няколко месеца за 7 млн. лв..

Обслужването и харченето на облигационния заем беше придружено от непрекъснато напрежение. Предизвикана бе и инспекция от екипи на Агенцията за държавна финансова ревизия, материалите бяха внасяни и в прокуратурата.

Наскоро община Кюстендил тегли нов заем от 8 милиона лв. за погашение на наказания към Регионална инспекция за опазване на околната среда, наложени поради неналичието на съвременно хранилище за боклуци.

Кметът Петър Паунов заяви още, че на последващо съвещание Общинският съвет ще гласоподава предлагането му за компания, която да построи фотоволтаичен парк на общински терен.

Тогава ще се гласоподава и оператор за построената апаратура за отнасяне на битовите боклуци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР