Жители на Кирково излязоха на протест и дадоха 10-дневен срок

...
Жители на Кирково излязоха на протест и дадоха 10-дневен срок
Коментари Харесай

Жители на Кирково дадоха 10 дни на властта да реши проблема с водата в района

Жители на Кирково излязоха на митинг и дадоха 10-дневен период на институциите да намерят решение на казуса със нечистата вода. Жители от 53 села в общините Кирково, Момчилград и Кърджали, не могат да употребяват питейната вода поради замърсяване на река Върбица от хвостохранилището " Ерма река ". Жителите на Кирково заплашиха, че в случай че не се вземат ограничения, ще стартират да блокират значими пътища, сред които и този за Гърция през прохода " Маказа ".

Кирково

Заради замърсяването хората от засегнатите места са принудени да си купуват минерална вода, защото общината не им е предоставила питейна. Въпреки че през вчерашния ден от компанията, стопанисваща хвостохранилището и водното сдружение оповестиха, че водата е безвредна, а смяната в цвета ѝ се дължи на скалите, които се преработват, хората не имат вяра, че тя е безвредна.
Асен Палов, протестиращ: Аз нямам доверие, че е безвредна, тъй като знам, че тя изтича от фабриката. Тя изтича в реката. Няма по какъв начин тя да е безвредна. Там се употребяват химикали най-различни, това са цялостни нелепости. Но знам, че компанията е един от главните спонсори на община Златоград, за което ние няма да поносим повече. Даваме период 10 - дни на всички институции, не се ли вземат нужните ограничения започваме протестни дейности.
Протестиращите недоумяват за какво се позволява водата от хвостохранилището да се излива в реката, а от там да тече през чешмите им. Те са обезпокоени и от обстоятелството, че през лятото рибата умира във водите на река Върбица. Недоволните възнамеряват да създадат проучване на водата за своя сметка, само че от коритото на реката, а не от помпените шахти, откъдето ВиК сдружението през вчерашния ден взе проби.

Заканиха се и да напишат тъжба до Европейския съюз. Някои от локалните поданици са на мнение, че използването на водата от реката води и до огромния брой раково заболели хора в региона. Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман сподели, че повече от 15 000 от общината са наранени от нечистата вода и увери, че каквото зависи от него към този момент е направено.
Шинаси Мехмед Сюлейман кмет на Кирково: Мерките се подхващат за повторно, тъй като това същото състояние се случи февруари месец след проливен дъжд. Тук не приказваме за отрова, а приказваме за тежки метали през годините. Кой знае какъв брой са се утаили в почвата.
Кметът упорства да бъде построена пречиствателна станция за питейната вода. Той увери, че е обезпечена вода за детските градини и учебните заведения в региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР