Жители на Кърджали излязоха на протест пред сградата на общинската

...
Жители на Кърджали излязоха на протест пред сградата на общинската
Коментари Харесай

Протест пред Община Кърджали заради забавено сметосъбиране

Жители на Кърджали излязоха на митинг пред постройката на общинската администрация, с цел да изразят своето неодобрение от сметосъбирането в града, довело до преливащи от боклуци съдове за боклук. 

Недоволството бе проведено посредством обществените мрежи през събитие: “Да изхвърлим боклука си пред общината “. И макар декларираното присъединяване на над 100 индивида, да изразят своята гражданска позиция бяха пристигнали към двайсет, част от които бяха донесли и изхвърлиха отпадък пред постройката на администрацията.

Хората се оплакаха, че от 10 дни съдовете им за боклук не са събирани, а образувалите се купчини в топлото време са причина за разпространяване на болести. Те разясниха, че си заплащат налозите на 100 %, с цел да има ред и непорочност, за които упорстват да се случват.

Заради възникнал пожар на 8 август на депото за боклуци край село Вишеград, където се изхвърлят отпадъците от седемте общини в региона, за няколко дни бе преустановено сметосъбирането в града.

След локализиране на огнището стартира поетапното депониране, а сметосъбиращата компания „ Грийн Партнърс БКС “ излезе с позиция, в която изяснява причините  да не се извозва боклукът и опрощение към популацията за основаното стеснение. 

В отговор на недоволството на жителите на общината, пред медиите кметът доктор инж. Хасан Азис и Петър Пешев от сметосъбиращата компания разясниха, че е основан спешен график за справяне със обстановката.

Според графика до сряда, 17 август, градът ще е изчистен, а до понеделник, 22 август - и селата. „ Хората сами виждат, че има усъвършенстване, само че до момента в който траеше пожарът , не можеше да се извозва.

През летните месеци в Кърджали има доста повече хора, по тази причина и толкоз бързо се стига до обстановката с препълнените контейнери “ , разяснява Петър Пешев. Той изясни, че компанията работи с удължено работно време и двойно повече техника, привлечена от прилежащи общини. 

Кметът доктор инж. Хасан Азис изясни, че ще следи компанията да съблюдава поетите периоди. Той прикани жителите за по-голяма отговорност, когато изхвърлят боклука си, тъй като огромна част от него са мебели, електроуреди и строителни материали, които е неразрешено да бъдат изхвърляни с битовия боклук.

А с цел да не се затрудняват хората, и събота, и неделя са оповестени за дни, в които тези боклуци могат гратис да бъдат изхвърлени на сметището. Хасан Азис разяснява също, че огромна част от комерсиалните обекти също нерегламентирано изхвърлят в съдовете за битови боклуци за популацията своите боклуци.

От общинската администрация са разпратили писма практиката да бъде прекратена, като от идната седмица ще стартират инспекции с следващи наказания. Кметът изрази съмнението си за политическа интервенция в състоялия се митинг, поради наличието на партийни лица на него.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР