Жители на Горна Баня и Овча купел в София, излязоха

...
Жители на Горна Баня и Овча купел в София, излязоха
Коментари Харесай

Протест заради баните в Овча купел и Горна баня затвори Околовръстното в София

Жители на Горна Баня и Овча купел в София, излязоха на митинг с искане минералните бани в двата квартала да бъдат незабавно ремонтирани. Те затвориха за малко околовръстното шосе по обяд, като пропускаха единствено коли за спешна помощ и рейсове на градският превоз.

София

Първоначално протестиращите се събраха на площада пред минералната баня в Горна баня. Споделят, че са избрали днешния ден алегорично - тъй като на първи април се празнува " денят на лъжата ", а те са лъгани с години, че банята ще бъде ремонтирана и още веднъж ще извършва функционалностите си.

Владимир Каравелов - Инициативен комитет " Горна Баня ": Ние сме организирали митинга с доста ясни претенции - банята да бъде ремонтирана, а не със всевъзможни бюрократични пречки да се стопира, с цел да продължава рушенето. Бистра Карабонева: Ние сме " За " опазване на банята, такава, каквото си е била от 100 години, насам. Баня с минерална вода.
Минералната баня не работи от 1989-та. 28 години по-късно с изключение на, че e полуразрушена, горе на покрива към този момент порастват дървета.

След измененията публичната дотогава баня дружно с тази в " Овча купел ", минават в активите на здравното министерство, и по-специално към Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация. През последните две десетилетия има редица правосъдни разногласия за двата парцела, до момента в който се стига до решението от 2016-та година на Столичния общински съвет, баните да преминат под ръководството Столичната община и по-специално на Регионалния исторически музей София. Идеята е, постройките да се трансфорат в научни центрове, като парите, нужни за ремонт, да дойдат от европейски стратегии. Кметът на региона Христина Семерджиева също поддържа протестиращите.
Христина Семерджиев, кмет на регион " Овча Купел ": Банята я виждам единствено като възобновена постройка. И доста значимо е по-най бързият метод да бъде възобновена като постройка каквато е била, в началото. Оттам насетне няма значение какви са функционалностите, за мен персонално не е толкоз значимо. Те са наше национално благосъстояние, те са наше културно историческо завещание и би трябвало да се възстановят баните наложително.
За Новинте на БНТ2 заместник-кметът по просвета и обучение Тодор Чобанов разяснява, че ремонтът на постройките може да стартира, откакто те станат общински. През идната седмица ще бъдат възобновени процедурите по прекачване на активите на двете бани на Столичната община, откакто новото управление на болничното заведение в " Овча купел " встъпи в служба. Общината стои зад концепцията баните да запазят балнеоложките си функционалности, дружно с плановете за развиване на научна активност върху свойствата на минералните води. Проекта за банята в " Овча купел " към този момент е извоюван и са обезпечени 3 милиона лв. за ремонта й. Преди да стартират каквито и да е действия обаче ще се наложи архитектурно проучване, тъй като цялата документи и за двете здания е изчезнала през годините.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР