Жители на Благоевград настояват за местен референдум, който да определи

...
Жители на Благоевград настояват за местен референдум, който да определи
Коментари Харесай

Искат местен референдум за трасето на магистрала Струма

Жители на Благоевград упорстват за локален референдум, който да дефинира ориста на античното римско населено място Скаптопара. То бе разкрито при строителството на автомагистрала " Струма " край града. На референдума би трябвало да се реши дали да се резервира селището , заяви БНР.
Само преди дни министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разгласи, че процедурата по пренасяне на трасето на автомагистралата е дълга и ще коства скъпо. Според него това ще забави градежа на този сектор с 2 години, до 2023 година и няма гаранция, че на бъдещото трасе още веднъж няма да има археология. Все отново Нанков изясни, че ще се изчака експертната комисия, основана от Министерството на културата, да изследва обекта и да даде оценки и по-късно ще се подхващат дейности.
Въпреки думите на министъра във вторник благоевградчани излязоха на митинг в местността, където се намират разкопките. Живеещите в региона забелязали, че в сектора са струпани доста тежка техника и служащи, които работят до трасето директно до археологическите разкопки. Отново във вторник стана ясно, че има и четвърти вид да се избави античното населено място, като се прокопае тунел под него, оповестиха локални медии. Останалите 3 разновидността са изместване на трасето, изнасяне на скъпите артефакти или построяването на дълъг виадукт над разкопките.
Археологическите находки край благоевградското село Покровник влязоха и в обществените мрежи, като групата във Фейсбук " Ние сме срещу застрояването на разкопките към Благоевград " към този момент е подкрепена от хиляди. Освен това в обществената мрежа тече и петиция за спасяването на Скаптопара, написа Сега.
Общината в регионалния град застава зад концепцията за опазване на археологическите находки в техния достоверен тип, стана ясно след извършената през вчерашния ден среща на кмета на Благоевград Атанас Камбитов и доцент Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, който управлява екипа за археологическите разкопки край града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР