Жители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането

...
Жители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането
Коментари Харесай

Жители от 11 села в Старозагорско блокираха Подбалканския път

Жители на 11 села в Старозагорско стачкуваха през днешния ден против построяването на кариера за варовик в местността „ Кереч Търла”.

Те блокираха Подбалканския път София-Бургас. Хората упорстват за мораториум върху разрешителното за активността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде регистрирано и тяхното мнение.

Недоволство и митинг против рандеман на газ в Добричко

Кариерата за варовик се намира в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Само на 2 километра от там има друга кариера, a по закон, в землището на едно обитаемо място не може да работят две. Освен това местността, където ще се добива варовик, е вододайна зона.

Хората в Трън отхвърлиха златодобива

„ Опасяваме се от екологична злополука и то доста огромна екологична злополука, тъй като самата концесия е към 800 декара, само че тя може да стане и 1000, няма кой да ги следи... Губим водата, губим си въздуха”, разяснява Динко Денев, кмет на с. Едрево.

Той разясни, че в решението на оценка за въздействието на околната среда за създаване на кариерата, не са регистрирани негативните мнения на общините и на Регионална дирекция по горите.

„ Община Стара Загора е дала мнение за противоречие за разработка на находището „ Кереч Търла”, заради това, че ще има непоправими вреди върху околната среда и върху обитаемоте места, наранени от създаването на находището”, съобщи Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

На митинга пристигна и регионалният шеф на Стара Загора. Според Гергана Микова страната би трябвало да откри рационално решение на казуса.

Концесионер на противоречивото находище на варовик за 25 години е пловдивското сдружение „ Апелативен съд Стоунс” ООД. Според предварителното известие за концесията планувана инвестиция е в размер на 2,2 млн. лева Работата по построяването на кариерата не е почнала.

След митинга на място пристигна Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, с цел да се осведоми за казуса.

От Министерството на екологията увериха, че няма заплаха за хората и околната среда. Жителите на 11-те села обаче са безапелационни, че ще продължат с митингите.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР