Жители и представители на бизнеса в Хисаря се обявиха срещу

...
Жители и представители на бизнеса в Хисаря се обявиха срещу
Коментари Харесай

Жители на Хисаря с подписка срещу затварянето на пътя под южната крепостна порта „Камилите“

Жители и представители на бизнеса в Хисаря се оповестиха против затварянето на пътя под южната крепостна врата " Камилите ".

Повече от 300 души са се включили към подписка, с която упорстват придвижването на коли и пешеходци да не се стопира по време на консервацията и реставрацията на археологическия обект или ремонтните активност да бъдат отсрочени за след края на летния сезон.

" Портата трябваше да бъде затворена , само че поради спомагателни разяснения с изпълнителя това се отсрочва за няколко дни ", сподели пред публицисти кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

" След затварянето на портата ще бъде спрян достъпът до заведения за хранене, басейни и хотели, както и до квартала " Миромир ", уточни Анко Лаловски, притежател на ресторант.
 Българска телеграфна агенция
По думите му плануваният обходен маршрут е дълъг, замайващ за туристите, а улиците - тесни. Представителите на бизнеса оферират ремонтът на " Камилите " да се прави поетапно или да се разреши прекосяване под скелето. 

Всички туристи в Хисаря се снимат на " Камилите ", а общината ги затваря в летния сезон, разяснява Ганчо Трончев, притежател на басейн. Той акцентира, че сезонът все още в града е доста слаб поради продължителните превалявания, а затварянето на портата ще го утежни в допълнение.

По плана, който се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и е на стойнос т 10 млн. лв., ще бъдат реконструирани Римските терми, Североизточната ъглова кула от крепостната стена и портата " Камилите ".
 Българска телеграфна агенция
" Крайният период е 30 ноември и не може да се удължи ", разяснява Ганева. По думите ѝ портата е обрушена, от нея падат камъни и вар, и се постанова консервация и реституция.

Проектът е утвърден от Министерството на културата, на публичното разискване не е имало неодобрение, а обходният маршрут е координиран с " Пътна полиция ".

" На строителен обект няма по какъв начин да пусна придвижването, хората да минават изпод и в това време да се работи, тъй като отговорността е моя " , уточни Ганева.

Кметът изясни, че е разисквано с изпълнителя да се работи по портата поетапно, само че това не е допустимо, тъй като по този начин забавянето ще е огромно и срокът няма да бъде спазен. Има велоалея, отвор на портата и туристите пешеходно могат да ги употребяват, с цел да минават крепостната стена, сподели още Ганева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР