Жител на район “Владислав Варненчик предлага създаване на доброволни патрули.

...
Жител на район “Владислав Варненчик предлага създаване на доброволни патрули.
Коментари Харесай

Доброволци във Варна започват акция срещу кражбите и вандализма

Жител на регион “Владислав Варненчик ” предлага основаване на доброволни патрули. Целта е те да оказват помощ за понижаване на кражбите и вандализма. Има ли въобще опция за образуване на доброволчески отряди и от кой момент ще работят?

" За да има такива отряди би трябвало да се съберат задоволително хора, които да бъдат на групи. Има искащи, само че все още не са задоволителни. И сега набираме още искащи ", сподели Андрей Петров, който е основател на концепцията за основаване на патрули.

Той уточни, че патрулите ще дежурят из квартала по график, който ще се раздели на микрорайони за по-лесно обхождане.

" Разбира се, че първо се алармира на полицията. Ние не сме някакви наказателни групи, които да преследваме хората. Като жители можем да задържим тези хора, когато има очевидно закононарушение. Законът не не разрешава да се задържи нарушителят до идването на полицията ", добави Андрей Петров.

Позволява ли законът сходни формирования?

  " В закона не е регламентирана такава групировка. Според конституцията на Република България пък не е позволено ограничение на правата и свободите на жителите. Отделно от това по закон, по редица закони и нормативни актове, всеки един български жител, когато получи достъп и схване данни за осъществено нарушаване е задължен да алармира съответните способени органи. Въпросът е по-мащабен, въпросът е дали такива формирования и събирания на хора няма да прерасне в някаква физическа разпра и каква е преценката на хората, които ще патрулират и ще пазят парцела и имуществото, тъй като в България има Закон за частноохранителната активност, който регламентира активността. Ако се реализират патрули с само информативна цел да бъдат осведомени съответните органи – няма спънка. Въпросът е тази функционалност да не прерасне във физическа разпра ", изясни Иван Томов, юрист.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР