Жилищните кредити още нагоре, с 24% повече са за тримесечие. След

...
Жилищните кредити още нагоре, с 24% повече са за тримесечие. След
Коментари Харесай

Жилищните кредити още нагоре, с 24% повече са за тримесечие

Жилищните заеми още нагоре, с 24% повече са за тримесечие. След 4 следващи тримесечия на утешение и лек спад броят на изтеглените жилищни ипотечни заеми през първото тримесечие на 2024 година още веднъж бележи внезапен скок – те са с 24% повече спрямо последното тримесечие на предходната година, заяви пред кредитният съветник Тихомир Тошев.

Обикновено наклонността по това време на годината е противоположната –
тегленето на ипотеки леко спада, както и броят на имотните покупко-продажби.
Тошев сподели още, че персонално за неговата компания скокът е даже още по-голям – към 30% на тримесечна база, като междинният размер на изтеглените заеми се е повишил за същото време с към 12%. А особено за столицата растежът даже гони 40%.

Към момента данните на Българска народна банка за изтеглените ипотечни заеми са налични единствено за януари и февруари, само че
те демонстрират същата наклонност на доста внезапно нарастване.
През февруари 2024 година комерсиалните банки у нас отпуснаха нови жилищни заеми за 746,5 млн. лева От тях единствено 164 млн. лева са рефинансиране на съществуващи. Новите жилищни заеми са на обща стойност 582,5 млн. лева

Това е със 71% повече по отношение на февруари 2023 година Този растеж е съвсем два пъти по-голям от покачването с 38,2% през януари, когато банките в страната отпуснаха нови ипотечни заеми на обща стойност 430 млн. лева
Тази динамичност на ипотечния пазар се подхранва най-вече от ниските лихви.
Вместо да се усилват, както се предвиждаше, през февруари междинната рента на новоотпуснатите заеми в лв. даже леко се е намалила до 2,54% по отношение на 2,57% през януари.

Според Тошев нищо не предвещава покачване на лихвените равнища. Това е по този начин, тъй като и ЕЦБ стартира в последно време да ги задържа, откакто от малко малко съумя да укроти инфлацията посредством повишение на лихвите.
Повишение не може да се чака и при идното влизане в еврозоната.
“Може да има единствено при възможна нова финансова рецесия, тъй като 96% от отпуснатите в България заеми са с плаваща рента. Тогава тя би се вдигнала на към 4 – 4,5% и хората би трябвало да бъдат по-внимателни по какъв начин се движи бизнесът им, тъй като срокът на ипотечните заеми е над 20-25 години ”, сподели той.
Тази нова скорост на повишаване на ипотеките се отразява и на цените на жилищата.
“Това се вижда най-ясно на водещия градски пазар София, където растежът на цените в края на 2023 година беше към 3% на годишна база, а 2024 година започва с растеж от близо 7% ”, сподели Полина Стойкова, изпълнителна директорка на “Бългериън пропертис ”.
Средната обща цена на закупените апартаменти остава на равнища към 137 000 евро.
Според Тошев междинната стойност на жилищата в столицата е малко по-ниска – към 210 хиляди лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР