Жилищните балони са сложен феномен и трябва да се внимава,

...
Жилищните балони са сложен феномен и трябва да се внимава,
Коментари Харесай

Градовете с най-голям риск от имотен балон в света

Жилищните балони са комплициран феномен и би трябвало да се внимава, когато се дават сходни избрания за пазара. Въпреки, че към този момент се вижда спад на покупко-продажбите и цените на някои огромни пазари, въпреки всичко в международен мащаб жилищните пазари набират мощ и цените като цяло порастват. Остава въпрос на спор дали един подобен пазар е надценен и залят от спекулации, или просто се радва на мощно търсене.

Разбира се, откакто балонът се спука, всичко е става явно.

Един постоянно срещан сигнален сигнал  за надуващ се балон, е когато цените на парцелите доста надвишат локалните приходи и наеми. Прекомерната строителна активност и кредитирането, могат да алармират за надуване на балон в бъдеще.

Графиката на Real Estate Bubble Index от UBS, преглежда 25 града в международен мащаб и прави оценка опцията от балон.

 World map showing which cities show the greatest real estate bubble risk

visualcapitalist.com

През 2022 година показателя регистрира, че девет от посочените градове се класифицирани в рубрика с извънреден риск от балон (1,5 или по-висок резултат).

Най-големият град в Канада се озовава отпред на ранглиста, в която нито един град не желае да попадне. Цените на жилищата в Торонто се повишават много устойчиво от години насам и мнозина, в това число UBS, имат вяра, че жилищният пазар в града е жертва на балон.

И Ванкувър се намира в сходна позиция. И двата канадски града се славят с високо качество на живот и имат процъфтяващи софтуерни промишлености.

Сред европейските градове, по-голям риск от заможен балон има в Амстердам, Франкфурт, Мюнхен.

Впечатление прави, че нито един от оценените градове в Съединени американски щати не попада в категорията с " максимален риск от балон ". Маями е покрай тази граница, само че към момента е я е минал.

Всъшност растежът на цените на жилищата в САЩ приключи и те отчетоха спад за първи път от 10 години.

Националният показател S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 огромни града в страната се е намалил с 0,44% през юли. Това е първо намаляване от март 2012 година насам. През юли са регистрирани спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

Градовете в зоната на риск от балон регистрират повишение на цените със приблизително 60%, изчислени по отношение на инфлацията през последното десетилетие, до момента в който наемите и действителните приходи са се нараснали единствено с 12%.

Интересен случай в международен мащаб е Хонконг, който претърпя най-големия едногодишен номинален спад на цените от всички оценени градове. Докладът отбелязва, че от към 2019 година Хонконг " като цяло е в застой, поради неналичието на досегаемост, икономическите проблеми и ограничавания, които понижиха търсенето ".

Цените не могат да порастват постоянно. Според UBS множеството градове с високи оценки, корекциите на цените към този момент са почнали или предстоят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР