Жилищна сграда K-55“ получи престижната първа награда в националния конкурс

...
Жилищна сграда K-55“ получи престижната първа награда в националния конкурс
Коментари Харесай

Жилищна сграда „K-55“ e победител в националния конкурс “Сграда на годината 2023”


Жилищна постройка „ K-55 “ получи влиятелната първа премия в националния конкурс “Сграда на годината 2023 ” в категория „ Жилищни здания и комплекси с РЗП над 10 000 кв.м.

Основните критерии при избора на победител за съответната категория са цялостното показване на постройката, вътрешната и външна архитектура, строителството, структурата, разположението, изгодата за обществото, въздействието върху околната среда, интериорът и дизайнът.

 

Сградата К55 се намира във Варна, и е ситуирана на ул. Н. Вапцаров, която разграничава жилищния комплекс Чайка от по-традиционната част на града. Сградата основава чувството за еднаквост с мястото, и е осъществена с високо равнище дизайнерски решения, материали и технологии. Наименованието на постройката разпознава два съставния елемент – вложителя Комфорт и височината на постройката 55 метра.

Комплексът се състои от няколко функционални елементи: „ Магазини и Офиси “, „ Ателиета за самостоятелна креативна активност “ и „ Апартаменти “. Тези функционални елементи се обслужват от развита на две равнища подземна част, включваща паркинги за 130 автомобила, софтуерни пространства и транспортни връзки. Общественото обслужване е ориентирано освен към жителите на постройката, само че и към живущите в прилежащия ж к Чайка, в който доминират жилищни функционалности. Независимо от комплицираната комбинация от блокове, К55 се обслужва единствено от 4 отвесни информационни ядра със стълбищни кафези и асансьори, на които са нанизани размерите на постройката.

Сградата е богато озеленена и отвесно, по фасадните й повърхности. Висока растителност и озеленяване са планувани на площадката на 5ти етаж, предопределена за разходки и релаксация. Дърветата се разполагат и по западните фасади на К55, в двуетажни пространствени ниши, образувайки един тип зелен пласт, „ отвесна гора “ пред прозорците и балконите на жилищата.







Инвеститор

ТРАНСПОРТНО-СПЕДИТОРСКА КАНТОРА ЕООД

Архитект

ПРОСПЕКТУМ ЕООД

Изпълнител

Комфорт ООД

Конструктор

БИАС-М ЕООД

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР