Жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си

...
Жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си
Коментари Харесай

Имоти, предлагани 10 години на пазара, намират своя купувач днес

Жилища, неуспели да се осъществят с години заради високата си цена, откриват своя покупател през днешния ден. Това са парцели, чиито притежатели не са търсели договорка непременно, а само на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните действителности. Днес доста такива парцели съумяват да се продадат, защото цените им към този момент кореспондират с динамично растящия пазар, сочат наблюденията на Имотека.

„ От началото на годината имаме значително покупко-продажби за парцели, които са в продажба от 8-10, даже 11 години. Техните притежатели не са били склонни да поправят цените си, въпреки те доста да са надхвърляли междинните пазарни равнища. Днес обаче пазарът съумява да „ догони ” ценово тези жилища и покупко-продажбите са факт ”, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.

По думите ѝ сме очевидци на извънредно динимачен пазар с интензивно банково присъединяване. Броят на подписаните покупко-продажби пораства с към 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен заем – в случай че към есента на 2020 година те са към половината от всички покупко-продажби, то през днешния ден външно финансиране се употребява от към 60% от клиентите.

„ Обстановката освен у нас, само че и по целия свят, е комплицирана и нестабилна. Хората всеобщо търсят несъмнено влагане на парите си, което да ги избави от обезценяването, което носи инфлацията. Това обуславя продължаващото интензивно търсене, както и растежа в ценовите равнища. Фактори за растежа на цените са и общото повишаване на живота, в това число на строителните материали. За балон обаче не може да се приказва, защото купувачите не престават да са в пъти по-активни от продавачите ”, разясни Атанасова.

Според нея е допустимо скоро да станем очевидци на стабилизиране на цените към едни непрекъснати равнища. „ Едва през последните 2 месеца следим задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че непрекъснатият растеж скоро ще спре, само че към момента е рано да кажем дали това е устойчива наклонност или краткотрайно събитие. На годишна база цените не престават да порастват ”, сподели още Атанасова.

За интервала януари – септември 2021 растежът в равнищата в София е към 9% по отношение на същото деветмесечие на 2020 година.

Активен е и пазарът на ново строителство у нас, показват от Имотека. Около 50% от парцелите, чиято офертна цена е към 1000 евро на кв. м, съумяват да се осъществят още преди първа копка. „ Строителите са гъвкави във връзка с схемите за заплащане. Има здания, при които купувачът заплаща 10% на стадий прелиминарен контракт, а останалите 90% - след приемане на Акт 16 ”, споделя Люба Атанасова.

Продължава да пораства ползата към тристайните жилища – сред януари и септември 37% от покупко-продажбите са за подобен вид парцели при дял от 34% за същия интервал на 2020 година. Също 37% е делът на покупко-продажбите за двустайни жилища, показват от Имотека. Известено повишаване се следи в интереса към имоти.

„ Ако през предходната година растящият интерес към къщи отвън огромните градове бе директен резултат от пандемията, то през днешния ден ставаме очевидци на отчасти пренасочване на тези клиенти към опцията да се снабдят с имот, на който сами да си построят къща. Това е разумно развиване на обстановката, защото доста от къщите в продажба са в неприятно положение и на процедура не дават отговор на потребностите на купувачите. В този сегмент има и нови планове, само че броят им към момента не може да доближи равнищата на потребителско търсене ”, показва Люба Атанасова.

Според нея е извънредно мъчно да се обособи профил на клиента. Имоти купуват хора от разнообразни възрасти и специалности, което прави определянето на една група като по-активна от друга на практика невероятно.

Инвестиционните покупко-продажби бележат лек растеж и са към 19% от всички през интервала от началото на годината до през днешния ден. Съществени промени не се следят и в претекстовете за продажба в границите на деветмесечието. През последните 3 месеца обаче от Имотека регистрират известно повишаване на хората, които продават заради нужда от пари.

„ Традиционно тази група съставлява към 12-13% от всички продавачи, само че през третото тримесечие на 2021 година тя към този момент заема дял от 19%. Възможно е това да са хора, които на по-късен стадий да желаят да пренасочат парите в друга посока, само че не е изключено и към този момент да са усетили рецесията по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на взаимни отстъпки в цената, което е затихващо събитие ”, показва Люба Атанасова.

Сделките без отстъпка не престават да усилват каузи си, сочат данните на Имотека. През първото деветмесечие на 2020 те са към 45%, към края на първото тримесечие на 2021 доближават към 55%, до момента в който за целия интервал януари-септември без компромис са осъществени 64% от всички покупки. Още 17% от покупко-продажбите са подписани с коментар в границите на до 5000 евро.

Запазва се динамичността при интервала на покупка, разясняват още от компанията. Над половината от покупко-продажбите се изповядват до 1 месец след старта на търсенето на парцел. „ Клиентите се срещат с детайлите на пазара бързо и не бавят ненужно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и отрицателните прогнози за идната зима и избират да се застраховат ”, споделя Атанасова.

На пазара на наеми също се следи съществено оживление по отношение на първите 9 месеца на 2020 година. С към 30% повече са подписаните от Имотека покупко-продажби за същия интервал на 2021 година Търсят се главно двустайни, само че и доста тристайни жилища. В централните, южните и източните региони на столицата цените на двустайните жилища са в необятни граници – от 250 до към 800 евро месечен наем. Тристайните жилища в тези региони се оферират на равнища от 300-350 евро до над 1100-1200 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР