Жертвите ще имат бърз достъп до контакти с институции и

...
Жертвите ще имат бърз достъп до контакти с институции и
Коментари Харесай

Правителството бори насилието с мобилното приложение Помогни ми

Жертвите ще имат бърз достъп до контакти с институции и информация за правата им

Мобилното приложение " Помогни ми " в помощ на жертвите на принуждение към този момент работи и може да се изтегли гратис. Това стана ясно на представянето му в Министерския съвет. То е създадено от Националното бюро за правна помощ (НБПП) към Министерство на правораздаването. Целта му е да улесни хората д аманерят способените органи и да имат достъп до организации, свързани със отбрана на лица, потърпевши от домашно принуждение и принуждение по сексуален симптом.

" В блъгарското общество няма място за принуждение - психическо, физическо или онлайн. Живеем в свят на технология и информация. Приложението дава доста храброст на жертвите и резервира тяхната анонимност. Така се основава съгласуваност на всички институции ", сподели вицепремиерът мария Габриел, която показа " Помогни ми " дружно с вътрешния министър Калин Стоянов, правосъдният Атанас Славов и ръководителят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.

" Разработеното приложение дава опция за директен достъп до всички отраслови институции, които могат да обезпечат отбрана и помощ. То изпреварва с малко координационния механизъм за домашното принуждение, който се приготвя и ще бъде приключен до дни. Това приложение дава опция в действително време жертвите на домашно принуждение да се свържат за помощ и поддръжка ", съобщи правосъдният министър Атанас Славов. Министерството на правораздаването работи работи с НБПП и по различен иинициативи. Още при служебния министър Крум Зарков беше подписан меморандумът с Министерство на вътрешните работи и Висшия адвокатски съвет. Вече има национална телефонна линия за потърпевши от домашно принуждение. Подадени са хиляди сигнали. Подкрепа получават и от Неправителствени организации бранша, които са снабдители на услуги.
" Повече от 16 година Министерство на вътрешните работи е ангажирано с предварителната защита на домашното принуждение и най-много в възстановяване на съдействието сред държавните институции и Неправителствени организации бранша. Предпиремани са дейности за поощряване на жертвите да рапортуват на способените органи ", сподели и вътрешният министър Калин Стоянов.

" Идеята на приложението " Помогни ми " е всяко лице, което е в България, да може да откри всички адреси и контакти на институции в региона, в който се намира. Може да се напише автоматизирано мейл и да се набере телефон ", сподели ръководителят на НБПП Наталия Илиева.

От " Информационно обслужване " АД разясниха и функционалностите на " Помогни ми ". В него има база данни с адреси, работно време, телефони, бърз достъп до правна помощ, правосъдна медицина, спешни центрове, юристи и полиция. Първо се избира региона, в която се намира търсещия помощ и автоматизирано излизат институциите. В елементи е разказано по какъв начин жертвите да получат правна помощ и какви са правата им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР