Жертвите на домашно насилие могат да намерят помощ в 285

...
Жертвите на домашно насилие могат да намерят помощ в 285
Коментари Харесай

285 са лечебните заведения, в които жертви на домашно насилие могат да получат помощ

Жертвите на домашно принуждение могат да намерят помощ в 285 лечебни заведения. Дори да липсва Спешно поделение, може да получи обзор и надлежно медицински документ, че е потърпевш. Това сподели изпълнителният шеф на ИАМН Иванка Динева на конференция през днешния ден дружно със Зорница Шуманова, началник-сектор „ Домашно принуждение “ към Групово дело „ Национална полиция “.

Динева акцентира, че потърпевшите не е нужно да търсят правосъден доктор, с цел да бъдат освидетелствани контузиите им, а могат да получат документ от всяко лечебно заведение с диагностично-консултативен блок. През Спешните отделения достъпът е подобен. По думите ѝ този документ ще има тежест и в съда.

„ И в двата вида лечебни заведения помощ може да получи и здравно неосигурено лице. Много постоянно жертвите на домашно принуждение се постанова да получат помощ и без да имат документ за идентичност. Никой няма право да отхвърля обзор. Ако подобен е отхвърлен, би трябвало да бъде подаден сигнал или да потърси подпомагане от ИАМН “, сподели тя.

Директорът на Медицински контрол добави, че лекарите са длъжни да подадат сигнал до Агенцията за обществено подкрепяне и структурите на Министерство на вътрешните работи, когато имат подозрения, че върху дете е упражнено принуждение.

Зорница Шуманова заяви, че случаите на домашно принуждение се усилват. Увеличава се  и броят на потърпевшите мъже. Издадените заповеди за незабавна и непрекъсната отбрана от началото на тази година до ноември са 4063, като спрямо предходната година има 20% увеличение на броя на заповедите.

Предстои основаване на координационен механизъм, който би трябвало да построи рамка за метода, по който ще си сътрудничат Министерство на вътрешните работи, Министерството на правораздаването, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика, „ Медицински контрол “, администрацията на Министерския съвет, Агенцията за обществено подкрепяне, Държавната организация за протекция на детето.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР