Женският тим има шанс поне за три квоти за Париж

...
Женският тим има шанс поне за три квоти за Париж
Коментари Харесай

След европейския триумф на дамите в бокса: Целта е три олимпийски квоти

„ Женският отбор има късмет най-малко за три квоти за Париж 2024 – на 50 кг, 54 кг и 57 кг “, съобщи през днешния ден треньорът на олимпийската ни шампионка от Токио Стойка Кръстева Борислав Георгиев на конференция в пресклуб „ България “. Нежната половина на родния бокс победи на Европейското състезание в Будва, Черна гора – златен, два сребърни и бронзов орден плюс трето място в отборното класиране.

„ Благодаря от сърце на девойките, те направиха героизъм С тези девойки мога да очаквам до Олимпиадата в Лос Анджелис 2028! “, възкликна основният треньор на националния ни тим за дами Ангел Ангелов.

Севда Асенова завоюва трета купа на Стария континент на 48 кг, като по-рано тази година се пребори за бронзовото отличие на Световното състезание в Турция. „ Това е най-успешната ми година “, показа през днешния ден усмихнатата русенка, която се чуди по какъв начин с напредването на възрастта става все по-добра.

Вицешампионката Венелина Поптолева на 52 кг завоюва първия си орден при дамите, също със сребро се окичи Светлана Каменова на 57 кг. Станимира Петрова на 54 кг завоюва бронза, макар че игра от самото начало с температура на европейския кръг, стана ясно от думите на персоналния й треньор Петър Лесов. Той изрази паника за здравословното положение на своята състезателка, защото някогашната ни международна и трикратна европейска шампионка беше болна и директно преди интернационалния шампионат Балкан при започване на октомври, което й попречи да взе участие в конкуренцията. Предстоят медицински проучвания на Станимира, показа още олимпийският първенец от Москва 1980 П. Лесов. Златислава Чуканова на 50 кг и Габриела Димитрова на 60 кг се класираха надлежно на 5-о и 9-о място, само че също имаха късмет да стигнат до оценките.

Българките на кръга в Будва подвигнаха и Купата за трето място в отборното класиране, изпреварени единствено от Ирландия и Украйна. „ Успехът е голям, като се има поради, че играхме с половин тим. Зад нас останаха народи като Италия, Франция, Англия, Турция и др “., акцентира Б. Георгиев. „ Сигурен съм, че девойките ни ще вземат най-малко три олимпийски квоти “, посочи още един път треньорът на Севда Асенова, Венелина Поптолева и Светлана Каменова. Конкуренцията в самия народен тим ще бъде огромна, защото изявените състезателки са в ниските категории.

През идната 2023 г има една опция за обезпечаване на олимпийски квоти и това са Европейските игри в Полша. Останалите квалификации са през 2024 г, подсети президентът на БФ Бокс Красимир Инински. Той благодари на всички състезателки и треньори, като в същото време изрази изрично мнение, че триумфът в Будва остава зад тила им и е време да се залавят за работа. „ Аз ще се погрижа всичко належащо да им бъде обезпечено “, даде обещание шефът на бокса, който към този момент повече от едно десетилетие управлява един от най-успешните спортове у нас.

Първото огромно тестване за националните състезатели и при мъжете и при дамите е Купа „ Странджа “ при започване на годината, която е като Световно състезание, подсети Инински. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР