Женският национален отбор по волейбол е дългосрочен проект и ще

...
Женският национален отбор по волейбол е дългосрочен проект и ще
Коментари Харесай

Водеща фигура в бг-волейбола: Оставяме наследство след всяко голямо събитие

Женският народен тим по волейбол е дълготраен план и ще развие големия си капацитет, съобщи изпълнителният шеф на българската федерация по волейбол Станислав Николов след старта на волейболната Лига на нациите.

Николов е водеща фигура при организацията на всички огромни надпревари, които страната ни приема в този спорт.

В Русе завърши следващото влиятелно събитие в България - първият шампионат от волейболната Лига на нациите при дамите.

Станислав Николов приказва пред формалния уебсайт на родната централа за провокациите пред сходна организация, задачите пред дамския ни състав и вложенията в бъдещето на българския волейбол:

- Г-н Николов, новият сезон във Волейболната лига на нациите започва в България с женския шампионат в Русе. Легендата на международния волейбол и треньор на женския тим на Съединени американски щати Карч Кирали се изрече извънредно ласкаво за изискванията, които Русе предложи. Как обаче наподобява от вътре организацията на едно такова събитие?
- Българската федерация по волейбол има сериозен опит в организацията на надпревари от най-голям сан. Проведохме сполучливо Европейското състезание през 2015 година и Световното състезание през 2018 година. Това са най-мащабните събитие в международния волейбол и ние се гордеем с метода, по който се случиха тези семейства, и с интернационалните оценки, които получихме.

През тази година първият мач във волейболната Лига на нациите беше в Русе и шампионатът започва точно тук. Женският ни народен тим е дебютант в тази влиятелна конкуренция и за нас беше значимо още веднъж да се представим пред света като положителни домакини. Всяко съревнование има своите специфики и условия от страна на Международната федерация по волейбол. Те са наши положителни сътрудници и дружно се оправяме с организационните проблеми, които непроменяемо пораждат. Оценките, които получихме за организацията на шампионата в Русе, още веднъж бяха доста високи. Нашият учредителен комитет също изпитва задоволство от свършената работа и аз благодаря на всички, които участваха в провеждането на това събитие.

- Какви са упоритостите на женския ни народен тим?
- Женският народен тим е дълготраен план, в който Българската федерация по волейбол влага, и на който доста държи. Ние сме един от двата най-млади тима в женския шампионат от Лигата на нациите. Имаме доста надарени волейболистки, на които следва огромно бъдеще и като характерности, и като тим. Трябва да отбележа, че разполагаме с извънредно стимулирани състезателки и треньор. Лигата на нациите е значима част от проекта ни за построяването и развиването на този състав, чиято съществена цел е положително показване на Европейското състезание през 2021 година, на което България е страна хазаин. Треньорът Иван Петков и девойките имат цялостната ни поддръжка и ние сме уверени, че те ще развият огромния си капацитет и ще ни радват с бъдещи триумфи.

- Русе, сякаш се трансформира във значима част от интернационалния календар на Българската федерация по волейбол...
- В лицето на кмета Пламен Стоилов намерихме съидейник и другар на волейбола. Благодарение на това партньорство организирахме голям брой начинания, свързани с децата и младежите по време на Световното състезание за мъже през 2018 година. Преди това си партнирахме чудесно и по време на Световното гран при през 2017 година. Съвместната ни работа при организацията на тези влиятелни събития получи доста висока оценка. Сега още веднъж имахме сериозна поддръжка от мощния екип на Община Русе при дебюта на женския ни народен тим във Волейболната лига на нациите.

Радващо е, че в Русе има доста деца и младежи, които получиха опция да станат част от тези забавни мачове и съпътстващите ги събития. По данни на Общината единствено след Световното състезание през предходната година повече от 100 деца са се записали да упражняват волейбол. Това демонстрира, че когато има целенасочена политика във връзка с спорта и положително партньорство сред локална администрация и федерация, резултатите са на разположение. А това съответствува и с нашата политика да оставяме завещание след всяко огромно събитие. Мога да обещая на русенските почитатели, че градът и в бъдеще ще бъде част от календара на Българската федерация по волейбол.

- Толкова доста влиятелни събития обаче мъчно биха се осъществили без помощ от страната.
- Подкрепата на страната е доста значима за развиването на всеки спорт. Ние постоянно сме получавали схващане и подпомагане от страна на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев, който схваща проблемите, постоянно е подготвен да помогне и да откри решение на зародилите въпроси. Благодарение на тях ние съумяваме да отговорим на огромните условия, които имат Световната и Европейската федерации при провеждането на влиятелни семейства. Волейболът е един от най-успешните ни групови спортове, както сега, по този начин и в исторически проект. Нашите упоритости постоянно са били огромни, само че за реализацията им са нужни доста работа и положително партньорство с държавните институции и частния бранш. За благополучие, ние имаме такова и съумяваме да осигурим на състезателите и треньорите всичко належащо за подготвителен и спортен развой на най-високо равнище.

- Като казвате, че с всяко домакинство се оставя завещание за българския волейбол, работи се с мисъл за бъдещето, а разполагаме и с гений, задават ли се качествени бъдещи попълнения в представителните тимове на България за мъже и дами?
- Инвестициите в бъдещето несъмнено дават обнадеждаващи резултати. В подрастващите гарнитури има извънредно надарени и перспективни млади състезатели. Отборът ни за момчета до 17 година с треньор Мартин Стоев през миналата година се класира преди всичко на Балканското състезание, което беше и причина да желаяме домакинство на Европейско състезание през 2019 година, на което се надяваме да бъдем измежду медалистите.

Отборът на Димо Тонев за девойки до 18 години през септември ще играе на международно състезание в Кайро. Това е същият тим, който през 2017 година стана трети на Европейско състезание до 16 години, а през предходната година беше в топ 4 на шампионата на Стария континент до 17 години. Отборът на Пламен Христов, който през 2018 година се класира на шесто място на европейското състезание за юноши до 18 години, през август играе на международното състезание до 19 година в Тунис. В момента се работи целево - обръща се съществено внимание освен на мъжкия и женския ни национални тимове, само че и на момчетата и девойките, на които разчитаме занапред да ни радват с триумфите си.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР