Женската тенис асоциация WТА ще въведе допълнителни корекции в системата

...
Женската тенис асоциация WТА ще въведе допълнителни корекции в системата
Коментари Харесай

Женската тенис асоциация коригира точките за световната ранглиста

Женската тенис асоциация WТА ще вкара спомагателни корекции в системата за точкуване за ранглистата, която беше изменена предходната година на фона на пандемията от ковид. Ранглистата обичайно работи въз основата на извоюваните точки в последните 52 седмици, само че беше замразена през март предходната година, когато професионалният тенис беше спрян по време на пандемията.

WТА направи промени в системата преди възобновяването на шампионатите през август, като разреши на играчите да запазят точките си, извоювани през последните 52 седмици заради анулацията на шампионати и ограничавания на пътуването, предава БНР. 

Според новата смяна играчите ще резервират ранкинг точките си от последните 52 седмици, само че не повече от две години. Новата система ще влезе в действие от 5 април след шампионата WТА 1000 в Маями.

" WТА работи взаимно със Съвета на играчите на през последните месеци, с цел да вкара подобаващи промени в ранглистата, които да оказват помощ за завръщането към обичайна ранкинг система ", съобщи изпълнителният шеф на асоциацията Стив Саймън.

Фенове и експерти обаче подлагат на критика метода на точкуване за ранглистата, като считат, че той не е в звук с новата действителност и дава неправилна картина на женския тенис. Водачката в ранглистата Ашли Барти не е играла от 11 месеца, само че резервира лидерската с позиция, с помощта на новата система за точкуване, която разрешава на състезателите да пропущат шампионати, без да губят точки. Австралийката не пази купата си на " Ролан Гарос " предходната година, само че резервира точките си, извоювани за първата й купа от Големия шлем от 2019 година.

Наоми Осака завоюва US Open през 2020-а и Откритото състезание на Австралия предишния месец, само че към момента е зад Барти в ранглистата.

Критики имаше и към точковата система при мъжете, само че АТР ще се завърне към обичайна система за извоюваните точки в последните 52 седмици от август. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР