Женомразец ли е известният театрален режисьор проф. Иван Добчев, който

...
Женомразец ли е известният театрален режисьор проф. Иван Добчев, който
Коментари Харесай

Студентка обвини Иван Добчев и в сексуален тормоз, замервал актьори с пепелници, карал момичетата да са разсъблечени

Женомразец ли е известният сценичен режисьор проф. Иван Добчев, който се отхвърли от своята студентка от НАТФИЗ - актрисата Мария Бакалова, прочула се около ролята си в холивудския филм „ Борат-2 ”? Този въпрос изникна около бурната полемика, която избухна след откровеното, само че мощно сериозно мнение на проф. Добчев. Думите му „ Да се слагаш – на мъже или на публиката. Болшинството хора – и артистите изключително, са суетни и желаят да бъдат мечтани, пожелавани непременно “, изказани в няколко изявленията, провокираха полярни отзиви, а самият той бе разпънат на кръст.

Бургазлийката, която е номинирана за „ Златен глобус ” в категорията „ основна женска роля ” за осъществяването си в „ Борат-2 ”, а към този момент има и поредност от награди, измежду които на рецензията на Ню Йорк, се е дипломирала през 2019 година в класа на проф. Добчев в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ”. Оценките на преподавателя ѝ се разминават със мощните позитивни мнения, които актрисата получи и от рецензията, и от фенове по целия свят. „ Радвам се за нея, несъмнено. Не мисля, че съм направил всичко за нея, можех да направя повече, доста повече. Момичето е надарено. Започна като студентка с някакъв избран светоглед за театъра и с моите асистенти не успяхме за тия 4 години да го променим изключително ”, сподели театралът в изявление. За да не останат подозрения за отношението му към актьорските качества на Бакалова и осъществяването ѝ в „ Борат ”,

Иван Добчев в прав текст споделя:


„ Като режисьор, като театрал не одобрявам този вид кино, което тя прави. Така че не съм я подготвил тъкмо за това, само че тя е добре готова, готова е и за такива неща. Тя беше настроена да прави подобен вид актьорски акции, да има подобен вид актьорски мислене. Мария е напористо, амбициозно момиче, с доста сила и положително въображение. Имах концепция и за други неща, само че не се получиха ”, прям бе режисьорът.

„ Ще ви дам образец с два от нейните спектакли при завършването на класа. Играеше в „ Черна дупка “ на Горан Стефановски и в „ Процесът “ по Кафка. В първата режисура е интелектуалка, която се разхожда по особено долни дрехи.  В „ Процесът “ е женица, пар екселанс, нещо като прислужница на юрист, която смъква всичките му клиенти. Шести пръст на ръката, перверзии, отиваха й несъмнено. Смятах да пробваме с нещо по-драматично, по-трагично, само че не се получи. Това имах поради. Но това не е нейната природа очевидно. Тя е повече за тази комедия, за този формат, това я пали ”, продължи с разсъжденията си един от основателите на Театрална работилница „ Сфумато ”, където се играят авангардни спектакли. Самият проф. Добчев призна, че не гледал единствено началото на „ Борат-2 ”, само че дефинира равнището като „ чалгаджийско ”.

Известният правозащитник Юлияна Методиева написа възмутено, че изявлението на рейтингов режисьор е задоволително абсурден мотив да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас. Авангардният и абсурден музикант и артист Иво Димчев енергично отбрани Мария Бакалова. „ Два пъти съм отказвал на Добчев оферти за основни функции в негови спектакли. Първият път в Народния спектакъл даже отидох на две подготовки. И двата пъти щях да се задуша от безусловно нефункционалното интелектуално самозадоволяване на режисьора, което отнемаше 90% от подготовката. И не можех да проумея по какъв начин някакви супер яки и опитни артисти търпяха това напънато егоцентрично безсмислие. Втория път беше за Достоевски в „ Сфумато ”. Аз обожавам Достоевски и нямаше по какъв начин да си причиня това. Престъпление е да губиш времето на актьорите с комплексите си и изцяло криворазбрана концепция за „ водене ” и след това да ги гледаме благите по какъв начин „ сами се избавят ” по министър председателите. Някои от тях, обаче в действителност съумяват да се спасят. Мария е съвършеният образец! Обожавам това, което и се случва! “, съобщи изпълнителят на „ Баница ”.

„ След злополучното и комплексарско изявление на един преподавател за триумфите на неговата ученичка, желая Мария Бакалова да завоюва и „ Златен глобус ”, и „ Оскар ”! Аз, като учител по актьорско със стотици студенти през годините тържествувам от наслада, когато някой мой студент реализира триумф ”, написа прочувствено във Facebook режисьорката и актриса Ева Волицер, която е професор в Нов български университет. „ Абсолютно съм сигурна, че Мария Бакалова ще завоюва оценките, за които е номинирана, тъй като е смела, надарена, с изключителна централизация, и то в подиуми с действителни хора (не артисти, които и разбиране нямат, че тя е в роля), отдадена и превъплътена до край във всички характери, в които влиза в „ Борат ”! Дерзай, Мария! ”, отбрани Ева Волицер младата актриса.

„ Скандалът „ Бакалова – Добчев “ е създаден скандал “, съобщи известната театрална режисьорка и креативен сътрудник на Иван Добчев проф. Маргарита Младенова. Двамата основаха през 1989 година Театрална работилница „ Сфумато ” и са преподаватели в НАТФИЗ. Поставили са общо над 300 пиеси за трагичен спектакъл, телевизия и опера по
текстове на български, съветски и западноевропейски класици. „ Не е въпросната фраза на Иван Добчев абсурда сред нея – студентката му и него – професорът. Тази фраза – да се поставя на мъже и да се поставя на публиката – е професионален диалект “, разяснява Младенова. По думите й тя се отнася за амплоато в изкуството. „ Иван се радва на триумфа на Мария, тя мина през стената и сега обитава в приказката си “, сподели още режисьорката. „ Успехът се понася по-трудно от неуспеха и тази вероятност за Мария – по какъв начин тя ще се развие и каква актриса ще стане... Съдбата на актьора е сложна и желае самочувствие с покритие ”, добави тя.

Проф. Маргарита Младенова дефинира изказванието, че Добчев е женомразец като „ цялостни нелепости. „ Не мога съществено да потегли да проучвам и да се опълчвам на тези трендове на хора, които изобщо не схващат какво е изкуство “, добави тя. Според нея Иван Добчев не харесва „ Борат 2 “ с съображение, а премиите са машина, обвързвана с промишлеността. „ Иван би желал Мария да не остава единствено в „ комерса “, съобщи Младенова.

Дни по-късно абсурда пое в непредвидена посока. Бивша студентка на Добчев - Елина Алексиева, разкри покъртителни неща за методите на преподаване на режисьора. Тя загатна и за полов тормоз от негова страна, защото карал студентките си непрестанно да се изявяват колкото се може по-разсъблечени, без това да е належащо. Публикуваме написаното от Алексиева във Facebook без редакторска интервенция:

„ След повече от 15 години ще мога да ви кажа обществено нещо, което в никакъв случай нямаше да направя, в случай че не си бяхте разрешили думите към Мария. Крясъците по време на подготовките в нашето студетство ги бях не запомнила, само че си ги припомних, професоре! Гнус ме е от вас, по този начин както ме е било гнус четири години, в които непрестанно намирахте причина да сме „ посъблеченки ” на сцената. В постановката „ Рогодзен ” спомняте ли си в какво бяхме облечени? Четенията на Георги Господинов по време на „ Аполония ”, когато държахте да сме по бански, тъй като сме на море и аз и Цветелина Стоименова отказахме изрично. Помните ли какво се случи с обичаната ни другарка от нашия клас по време на подготовките на „ Рогодзен ”?! Искате тази грозна история да излезе нескрито след толкоз години, откакто тогава я потулихте? Нямате ли капка съвест, това се запитвам тези дни?! Свиваше ми се душата да виждам изявлението с проф. Младенова, за чиято пола цялостен живот се държите. На нейните години тази нежна жена имаше доблестта и смелостта да ви пази, само че вие нямахте героизъм. Помните какъв брой тъкмо не бях съгласна с вас и в резултат на несъгласията ми от основна роля в дипломния ни театър получих най-после Наташа, само че пък направих Наташа, с която почтено по лично предпочитание избягах надалеч точно поради вас.

Спомняте ли си по какъв начин плачех от смут, когато излизах да преговарям монолога си в „ Станция Астапово ” ? Нервно ме питахте за какво „ цивря ”, а аз плачех, тъй като се ужасявах от следващата доза „ педагогичен викове ”, до момента в който най-сетне не ми обясниха околните, че не е обикновено да ми се крещи редовно на подготовки. И по-късно станах толкоз мощна и не позволявах дума да ми се каже, сътрудниците ме назоваха „ дребният Фюрер ”, поради този темперамент, който развих, с помощта на вашите викове. Та в този смисъл съм ви признателна. Без да желаете, ми направихте услуга. Така и Мария - без да желаете вие тя стана новата Супернова в Холивуд. Смирете се, почетете Достоевски в сумрака на „ Сфумато ” и си посипете главата с пепел от пепелника, с който замеряхте сътрудниците ми, когато не ви угаждаха и не ви се получаваше картинката, която сте си намислил. Спрете да обиждате децата - не разбрахте ли, че това се санкционира по правосъден път и със задна дата?! Всичко помня, а си мислех, че съм не запомнила. И освен аз... Имайте най-малко един път героизъм в живота си и се извинете и замълчете. Излагате се безчовечен! ”
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР