Жените, загинали при домашно насилие, не са “черна статистика. Те

...
Жените, загинали при домашно насилие, не са “черна статистика. Те
Коментари Харесай

Изложбата „Вещи безценност”- за неповторимите хора, които сме загубили заради домашно насилие – гостува в Пловдив целия март

Жените, починали при домашно принуждение, не са “черна статистика ”.

Те са неповторими хора, които сме изгубили вечно. Българският хелзинкски комитет и tanuki films демонстрират някои от тези дами в изложбата „ Вещи безценност “, която гостува в Пловдив през март. През целия месец, отдаден на дамите и техните права, експозицията може да бъде прегледана на две местоположения: от 1 до 20 март – при фонтана Деметра в Цар Симеоновата градина, както и от 1 до 30 март на оградата на 3-ти корпус на Технически университет-София, филиал Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов № 21.

Серията камерни фотографии на персонални движимости разкрива историите на дами, убити при домашно принуждение. Автор и фотограф на изложбата е Анна Стоева.

“Историите на тези дами при отразяването им в медиите всекидневно се свеждат досега на нещастието, пречупен през призмата на сензация и принуждение. Портретите в изложбата ни имат за цел да свържат фена с всяка от същинските дами зад вестникарските заглавия, употребявайки обектите като нишка към индивида, който тя е била. Инструмент на специалността й, недочетена книга, обичан ключодържател, нейният цвят червило – предмети толкоз персонални, колкото и универсални, те основават връзката на припознаването. За мен те са ключ към неповторимите хора, които сме изгубили вечно, ” споделя авторката Анна Стоева.

“Държавата е длъжна да пази жертвите на домашно принуждение, които нормално са дами, само че задължението й не стопира дотук: страната би трябвало да работи в посока предотвратяването на случаите на домашно принуждение, които са изключително разрушителни както за дамите, по този начин и за децата, отглеждани в фамилията, ” споделя адв. Адела Качаунова – директорка на Програмата за правна отбрана в БХК. Тя напомня, че въпреки да бяха признати някои промени в Наказателния кодекс, материята продължава да е незадоволително добре уредена и това е една от аргументите за високия брой жертви на домашно принуждение с днешна дата.

Заглавието на експозицията “Вещи безценност ” е игра на думи, взаимствана от повтарящата се заключителна дефиниция в правосъдните решения по делата на десетки дами, убивани в случаи на домашно принуждение: “…същите персонални движимости следва да се унищожат като движимости без стойност ”. Когато остават единствено спомените, какво дефинира кое е стойностно и кое е скъпо?

“Необходимо е домашното принуждение да бъде въображаемо като систематичен проблем от голяма важност за цялата страна, който, разумно, не може и не трябва да бъде решаван “вътре в фамилията, ” показва адв. Качаунова.

„ Вещи безценност “ е една от дейностите в плана „ Да излезем от кръга на полово основаното принуждение против дами и деца в България “ на Български хелзинкски комитет в партньорство с Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола (АЗНОП), съфинансиран от Европейската комисия. В рамките на акцията започва и уеб сайтът spasena.org в помощ на хора, страдащи и наранени от домашно принуждение, както и тематичен видеоклип с ново осъществяване на песента на ПИФ „ Приятел “, която групата особено даде за акцията.

Изложбата се реализира с поддръжката на община Пловдив и Технически университет – София, филиал Пловдив.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР