“Жените винаги са заемали своето място в киното. Интересно е

...
“Жените винаги са заемали своето място в киното. Интересно е
Коментари Харесай

Кино и психоанализа: За ролята на жената в киното

“Жените постоянно са заемали своето място в киното. Интересно е да кажем каква роля са имали в това. Докато при започване на историята на киното те са били обектите на сексапил и хубост, хубост и наслаждение, то последователно те стартират да имат роля на субекти - на дейни участнички в действието. Това в действителност е тяхното развиване във филмите и това е което ние искахме да покажем в книгата с 30 кино разбора. ” С това пояснение за ролята на дамите в киното стартира диалога Вивиан Праматароф-Хамбургер в студиото на “Посоко Култура ”.

“Аз мисля, че това е един еволюционен развой. Винаги е имало облици на мощни и суверенни дами в киното. Но най-често киното се трансформира, когато и обществото се трансформира. Когато публиката желае да види други дами, да види в действителност себе си в киното. Бих споделил от 60-те години на предишното столетие ”, фиксира като начало на тази смяна Андреас Хамбургер.

“Те няма да изчезнат и няма да престанат да съществуват една до друга. Жени, които са за окото и дами, които са зад окото, метафорично казано - зад камерата. Има задоволително надарени дами, които вършат изкуство. Те не са единствено като женски облик, ами са и дейни правещи кино ”, добави Вивиан по отношение на и дамите, които стоят зад амерата и творят.

“Самите зрителки също изискват повече. В Мюнхен имаме изяви в Музея на киното. Там вършим постоянни срещи със феновете, демонстрираме филми, проучваме и приказваме с публиката. Много дами вземат участие в тези полемики. Чуват се доста умни мнения, което демонстрира, че те имат условия и желаят да се видят като героини в всекидневието на филмите ”, изясни Вивиан.

“Нашето отношение към филмите не е единствено да забележим какво е в тях, какво те демонстрират, а и да забележим ние какво разбираме и какво търсим в тях. Разбира се, има най-различни творби. Има филми, които тъкмо дефинират принуждение. Други, които дефинират смут. Трети, които отварят благоприятни условия и пространства в фена ”, отговори Андреас за откриването на идентичността във филмите.

“Нашето отношение като психоаналитици е, че интереса към себерефлексията и себепознанието е доста висок в доста общества. Затова предложихме и тази книга - тъй като разбрахме, че ще има своите читатели ”, изясни Вивиан в отговор на въпроса дали се разрушава остарялата структура за визията за дамата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР