Жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да

...
Жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да
Коментари Харесай

Саудитска Арабия все по-светска - жените сами да решат как да се обличат

Жените в Саудитска Арабия отсега нататък няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при изискване, че облеклото им е "скромно и пристойно ". Това разгласи престолонаследникът принц Мохамад бин Салман пред американската телевизия Си Би Ес, съобщи Ройтерс.

Законите са доста ясни и са залегнали в шериата: дамите носят скромни и благоприлични облекла, както и мъжете, споделя принцът модернизатор. Това обаче не прецизира особено черна абая или черно було за главата - решението напълно е оставено на дамите, които сами да решат какъв тип непретенциозно и пристойно облекло да изберат да носят, прибавя той.

Миналия месец почитан саудитски свещеник сподели, че дамите би трябвало да се обличат непретенциозно, само че не е наложително да носят абая.

Не е ясно дали тези изказвания са сигнал за смяна в насилствените правила за обличане на дамите в кралството, отбелязва Ройтерс. След като Мохамад бин Салман бе разгласен за престолонаследник, в ултраконсервативната Саудитска Арабия стартира развой на увеличение на правата на дамите - разрешено им бе да посещават обществени спортни прояви, а от лятото - и да карат.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР