Жените в Саудитска Арабия вече могат да започват собствен бизнес

...
Жените в Саудитска Арабия вече могат да започват собствен бизнес
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия могат да започват собствен бизнес без разрешение на мъж

Жените в Саудитска Арабия към този момент могат да стартират личен бизнес без единодушието на брачен партньор или родственик мъж , откакто кралството се стреми да разшири бързо развиващия се частен бранш, оповестява " Франс прес ".

Промяната в политиката, оповестена от саудитското държавно управление в четвъртък, също по този начин бележи значим стадий от скъсването със строгата система на наставничество , която властваше в страната в продължение на десетилетия.

 За първи път стадионите в Саудитска Арабия отварят порти за дами
За първи път стадионите в Саудитска Арабия отварят порти за дами

Жените ще могат да гледат онлайн футболни срещи

" Жените в този момент могат да стартират личен бизнес и да се възползват от (правителствените) електронни услуги, без да се постанова да потвърждават единодушието на (мъжки) аставник ", се показва на уеб страницата на Министерството на търговията и вложенията.

Съгласно настойническата система в Саудитска Арабия, дамите би трябвало да показват доказателства за позволение от мъжки " аставник " - нормално брачен партньор, татко или брат, - с цел да правят каквато и да е чиновническа работа, да пътуват или да се запишат на учебно заведение .

От доста десетилетия подвластна от производството на нефт за попълване на държавната хазна, Саудитска Арабия се стреми към разширение на частния бранш в страната, в това число увеличение на заетостта на дамите в границите на проекта за промени в епохата след петрола.

 Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия
Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия

Белгийският " сигнал " е месеци след мощно подлагания на критика през април избор, който оказа помощ на Саудитска Арабия да получи място в комисия на Организация на обединените нации за правата на дамите.

Въпреки че дамите към момента срещат редица ограничавания в ултраконсервативното мюсюлманско кралство, от прокуратурата на Саудитска Арабия оповестиха през предишния месец, че за първи път ще стартират назначението на работа на дами следователи .

Кралството също по този начин отвори 140 позиции за дами на летищата и граничните пунктове , историческа стъпка, която накара 107 хиляди дами да подадат молби за назначението на тези позиции.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, авторитетният правоприемник на саудитския престол, управлява умря за увеличение на ролята на дамите през последните месеци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР