Жените в Саудитска Арабия ще могат да управляват автомобили след

...
Жените в Саудитска Арабия ще могат да управляват автомобили след
Коментари Харесай

От 24 юни жените в Саудитска Арабия ще могат да карат коли

Жените в Саудитска Арабия ще могат да ръководят коли след 24 юни, съобщи генералният шеф на министерството на превоза Мохамед ал-Басами.

„ Всички условия за дамите в кралството да стартират да карат са изпълнени “, гласи изказване на Басами, съобщи БГНЕС.

През септември 2017 година с кралски указ беше разгласен завършек на продължаващата от десетилетия възбрана представителките на нежния пол да ръководят света. В това отношение саудитска Арабия беше единствената страна в света.

На дамите на 18 година или по-възрастни ще им бъде позволено да се снабдяват с шофьорска брошура.

Школи по кормуване бяха основани в пет града в консервативното кралство, а измежду инструкторите ще има и саудитски дами, които са взели брошура в чужбина. Жените с задгранични книжки ще имат правото да вземат и локални документи след инспекция на техните умения и познания.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман е оценен като движеща мощ за унищожаване на възбраната. Той има проект за промени, които да бъдат изпълнени до 2030 година, което време принцът преценя като ера след петрола. Целта на промените е броят на дамите измежду работната мощ на кралството да доближат една трета – сега те съставляват към една пета. Решението да им бъде разрешено да карат коли ще им обезпечи подвижност, която е нужна с цел да се причислят към работещите в кралството.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР