Жените в България продължават да са по-ниско платени от мъжете.

...
Жените в България продължават да са по-ниско платени от мъжете.
Коментари Харесай

Ново проучване: Жените у нас с ниски заплати, но пестеливи

Жените в България не престават да са по-ниско платени от мъжете.

Дамите у нас получават приблизително с 12,7 % по-ниско заплащане по отношение на мъжете, сочат най-новите данни. Това разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров на проведен от синдиката и Фондация „ Фридрих Еберт “ конгрес за равнопоставеността на половете по време на Covid пандемията.

В рамките на една година разликата във възнагражденията сред половете леко се е смалила, само че трудът на дамите у нас продължава да е по-ниско заплатен от този на господата. Причината е, че близо половината от дамите у нас работят в нископлатени браншове.



„ Със междинна работна заплата с една четвърт по-ниска от междинната за страната. Заетостта на мъжете господства в две от трите най-високо платени стопански действия, до момента в който назад – заетостта на дамите доминира в две от трите най-ниско платени действия – хотелиерството и ресторантьортството “, разкриват от КНСБ.

В някои браншове разликата доближава близо 26 на 100. Така работещите дами в бранш просвета, спорт и забавление получават с близо 26% по-ниско заплащане. 

" Жените заради това, че желаят да съчетават трудовия със фамилния живот, са свързани с развъждането на децата си. Това ги кара да се съгласят и на по-ниско платена работа ", изясни регионалният координатор на КНСБ за Русе Боянка Димитрова.

" Случвало се е да работя на 6-дневна работна седмица, на доста по-ниско възнаграждение, тъй че в този момент съм щастлива и признателна, че съм си намерила мястото. Имам време за децата си, не ги отнемам от внимание ", показа пред Bulgaria ON AIR Вера, която е чиновник във компания.

Интересно е, че все пак България има четвъртата най-малка разлика в спестяванията сред половете. 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР