Жените, претърпели рак на гърдата, са изправени пред значителен риск

...
Жените, претърпели рак на гърдата, са изправени пред значителен риск
Коментари Харесай

Тревожно изследване: Ракът на гърдата може да появи отново до 20 години след лечението

Жените, претърпели рак на гърдата, са изправени пред забележителен риск от наново заболяване даже 20 години по-късно, настояват учени, в ново проучване, представени от БГНЕС.

Опасността е най-висока при дамите, чиито първични тумори са били огромни и са засегнали четири или повече лимфни възли, излиза наяве от изследване.
Изследователите са анализирали данни от 88 клинични изследвания, включващи съвсем 63 000 дами с рак на гърдата. Пациентите, участващи в разбора, са минали през ендокринна терапия в продължение на пет години и не са имали рак при прекъсването на лекуването.

Предвестници на подла болест: Осем изненадващи признаци на рак - четете в Zdrave.to

Учените обаче откриха " непрекъснат " риск от рецидив на тумора през идващите 15 до 20 години след първичната диагноза.

" Въпреки че тези дами са останали здрави през първите пет години, рискът от повторна поява на рака на друго място - да вземем за пример на черния дроб или белите дробове - от 5 до 20 години остава непрекъснат ", споделят учените.

Онколози показаха от кои типове рак пази аспиринът - четете в Zdrave.to

Жените, чиито първи тумори са били задоволително огромни, с цел да се разпространят до четири или повече лимфни възли, имат 40% по-висок риск от рецидив през идващите 15 години. При дами с дребни ракови болести и без разпространяване в лимфните възли рискът от рецидив на рака възлиза на към 10%. Откритията повдигат въпроси за актуалната процедура за лекуване след отстраняването на тумора. Според някои специалисти то би трябвало да бъде удължено до 10 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР