Жените надживяват мъжете и остават с ума си по-дълго от

...
Жените надживяват мъжете и остават с ума си по-дълго от
Коментари Харесай

Жените надживяват мъжете и остават с ума си по-дълго от тях

Жените надживяват мъжете и остават с мозъка си по-дълго от тях
Жените са склонни да надживеят мъжете и да запазят душeвността си по-дълго, а ново изследване може да изясни за какво: женските мозъци се явяват приблизително с към три години по-млади.

Проучването включва 121 дами и 84 мъже, които са подложени на сканиране за премерване на мозъчния метаболизъм или на потока на О2 и глюкоза в мозъка им.

Подобно на други органи в тялото, мозъкът употребява захарта като гориво. Но по какъв начин тъкмо той прерзботва глюкозата може да разкрие доста за метаболитната възраст на мозъка.

Субектите варират от 20 до 80 години, като при тези възрастови групи женските мозъци са изглеждали метаболично по-млади от мъжките, настояват констатациите в отчетите на Националната академия на науките.

Машинно-научен логаритъм демонстрира, че женските мозъци са приблизително с към 3,8 години по-млади от техните хронологични възрасти.

А спрямо мъжете, мъжките мозъци са с към 2,4 години по-възрастни от действителната им възраст.

"Това не значи, че мъжките мозъци са по-бързи", споделя ръководителят на проучването Ману Гоял, помощник по радиология във Вашингтонския университет по медицина „ Сейнт Луис “. "Те започват зрелостта си с към три години по-възрастни от дамите и това продължава през целия живот", споделя Гоял.

Но за какво?

Една от теориите е, че хормоните, оформящи мозъчния метаболизъм в ранна възраст, при дамите са модел, който е по-млад през целия им живот, спрямо мъжете.

Учените се надяват да схванат дали метаболитните разлики в мозъка играят защитна роля при дамите, които са склонни да преценят по-добре от мъжете при когнитивни проби за разсъдък, памет и решение на проблеми в преклонна възраст.

Това може да значи, че повода, заради която дамите не претърпяват толкоз огромен когнитивен крах в по-късните години, е, че мозъкът им е по-млад, споделя Гоял.

В ход е спомагателна работа за потвърждаване и по-дясно схващане на последствията от проучването. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР