Жените на много места по света нямат късмета и правата,

...
Жените на много места по света нямат късмета и правата,
Коментари Харесай

Смела иранка захвърли забрадката пред цял свят на трибуните в Катар

Жените на доста места по света нямат шанса и правата, които са получили жените в Европа, с помощта на вековната и неспирна борба, която оформя модерната либерална демокрация.

На доста места по света дамите са втора употреба хора, придатък на мъжа и властта и са лишени от обикновени човешки права, като това да работят и да се обличат, както желаят.

Често оправданията за това подтисничество е религията и обичайните полезности, а истината е, че с лишаването на хората от обикновена права властта си обезпечава комфорт и сигурност за върхушката. 

“Целта ми е да покажа, че тези държавни управления, които нарушават правата на хората, като се базират на името на исляма, злоупотребяват с исляма ” - Ширин Ебади, иранска юристка и защитничка на човешките права, носителка на Нобелова премия за мир.

6:2. Така приключи вчерашният мач сред Англия и Иран в Група В от Световното състезание по футбол в Катар. Докато трите лъва преобладаваха терена на Мондиал 2022 година, на трибуните победи свободата, написа Фрог. 

Жените на Иран - тези, които стачкуват по улиците на цялата страна след гибелта на Махса Амини - младото момиче, пребито от моралната полиция и умряло в пандиза поради неуместно облекло. Протестите не престават повече от два месеца, а управляващите залагат на принуждение и репресии, с цел да ги подтиснат. Без триумф. 

Докато властта в Техеран се тресе от неустановеност, а мнозина се питат дали Иран ще се промени от вътрешната страна след следващата вълна от демонстрации, по трибуните на стадионите в Катар чества свободата да бъдеш жена. 

Законът в Иран не разрешава на дамите да участват по стадионите. Това стана факт след Ислямската гражданска война през 1979 година, само че поради напън от ФИФА в последна сметка Техеран позволи някои дами до стадионите през 2018, 2019 и 2021 година И все още обаче дами не се позволяват до футболните игрища в Иран. 

Много от футболните почитатели по трибуните носят тениски с девиза, трансформирал се в знак на митингите в Иран: " Жена, живот, независимост ". Други пък носят тениски с имена на дами, убити от иранските сили за сигурност по време на демонстрациите през последните седмици. 
В 22-ата минута от мача против Англия от трибуните на стадиона се разнесе името на Махса Амини - отпратка към възрастта на младото момиче, убито от полицията в Техеран. Скандирането бързо заглъхна и беше сменено от " Иран ". 

The courage Iranian women have demonstrated in is exemplary. An Iranian woman holds Iran’s national flag during England/IR match. Displaying Iran’s national flag has been declared ILLEGAL by Qatar’s fascist regime.
— Reza Behrouz (@RBehrouzDO)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР